Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výskum odhalil, v čom spočíva tajomstvo lepšieho života: Stačí nám jediná VEC

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Minulý týždeň v nedeľu sme oslávili Svetový deň smiechu. Pri tejto príležitosti sme sa pokúsili objasniť dôvody, prečo je smiech vedecky aj všeobecne považovaný za skutočný všeliek pre zdravie duše i tela, píše taliansky denník Corriere della Sera. V smiechu zrejme spočíva tajomstvo lepšieho života. A keď nie je nič na smiech? Smejte sa aj tak, učte sa smiať aj bezdôvodne, a to aj za zložitých okolností. Inšpirujte sa deťmi, ktoré sa tiež smejú bezdôvodne.

Pijete diétne nápoje? Potom je podľa vedcov vaše zdravie v ohrození, mŕtvica a demencia

Podľa výskumu Univerzity svätého Eduarda v texaskom Austine sa 81 percent z 2500 opýtaných zamestnancov označilo za produktívnejších, ak na pracovisku vládne dobrá nálada. Na tom nie je vlastne nič prekvapivé, mnohí z nás si v pozitívnom a pokojnom prostredí uvedomili, že majú svoju prácu radšej.

Pochopili to aj mnohí zamestnávatelia. Napríklad taliansky podnikateľ Adriano Olivetti hovoril, že keď sa zamestnanci majú dobre, je to poznať na produktivite. A ak sa dokonca smejú, výsledky môžu naozaj prekvapiť. Vedci zistili, že smiech výrazne znižuje hladinu stresových hormónov: pri kortizole to je o 39 percent, pri adrenalíne o 70 percent a pri dopamíne o 38 percent. Podľa lekárov smiech zlepšuje krvný obeh, pomáha predchádzať kardiovaskulárnym chorobám, zlepšuje pamäť, pôsobí proti úzkosti a depresiám a prospieva imunitnému systému.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa výskumu Kalifornskej univerzity sa pri zhliadnutí komického videa zvýšila hladina endorfínu, hormónu šťastia, u skúmaných osôb o 27 percent. Nakoniec smiech je tiež spoločenskou záležitosťou. Pozitívne účinky smiechu sa prejavujú aj u tých, ktorí sú nablízku, na pracovisku alebo doma. Smiech je nákazlivý. Podľa vedcov je tridsaťkrát pravdepodobnejšie, že sa začneme smiať v spoločnosti iných ľudí, než keď sme sami. Štúdia Oxfordskej univerzity ukazuje, že smiech v spoločnosti trvajúci aspoň 15 minút zvyšuje o desať percent prah bolesti.

Prvý, kto pochopil význam smiechu, bol najslávnejší lekár staroveku Hippokrates, ktorý vo svojich pojednaniach tvrdil, že z jedného smiechu sa vždy rodia ďalšie. Nositeľ Nobelovej ceny za fyziológiu a lekárstvo z roku 1987 Susumu Tonegawa vyhlásil, že kto je smutný a depresívny, nedokáže vzdorovať chorobám. Americký lekár Hunter "Patch" Adams, zakladateľ Inštitútu zdravia a terapie s pomocou klaunov, tiež tvrdil, že dobré zdravie je otázkou smiechu. Ešte dnes môžeme stretnúť v nemocniciach dobrovoľníkov s červeným nosom, ktorí sa, často úspešne, snažia chorých rozosmiať.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"Je potrebné prekonať obavy, že budete považovaní za divných," hovorí talianska trénerka Marina Osnaghiová. "Smiech dodá mozgu čerstvý vzduch, náhle sa potom zmení prístup ku kolegom v zamestnaní a zmizne pesimizmus," dodáva. Expertka radí zájsť ešte ďalej, smiať sa vždy, aj v momentoch najväčšieho stresu. To síce neodstráni problém, ale umožní vám dostať sa do takého stavu, že v sebe nájdete novú energiu na jeho riešenie.

Pozitívne účinky smiechu sa samozrejme nevzťahujú na smiech sarkastický, často horký a škodoradostný. Americký neurovedec Scott Weems pripomína, že takýto smiech priamo škodí, znižuje sebaúctu, zvyšuje úzkosť a depresiu. Skrátka smiech má byť slnečný, otvorený, uvoľňujúci a pokiaľ možno spoločný s druhými. Taký smiech si musíte pestovať a niekedy sa mu priamo učiť. Začnite sa smiať bezdôvodne, s kolegom, partnerom, deťmi, šéfom, priateľom. Tak, ako to robia deti. Funguje to.

Viac o téme: VýskumSmiechúsmev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu