Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Známa psychologička navrhla spôsob, ako zmeniť stresujúce pracoviská: „Nabíjačka“ pre ľudí!

Petra Soláriková (vľavo) Zobraziť galériu (3)
Petra Soláriková (vľavo) (Zdroj: Mediacentral)

BRATISLAVA – Stuhnutá krčná chrbtica, úzkosť, pichanie pri srdci, tiky a pocity vyhorenia. To sú len niektoré z dôsledkov stresu, ktorý denne zažívame na pracovisku. Známa slovenská psychologička Petra Soláriková (30) z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave pomohla navrhnúť spôsob, ako by firmy mohli pracovisko spríjemniť a zamestnancom uľahčili zvládať záťažové situácie. Z nového prístupu by vyťažili obe strany.

Pred bratislavským biznis centrom Westend Gate stála posledný aprílový týždeň zvláštna kapsula. Niektorí zamestnanci centra ju najskôr váhavo obchádzali, kým sa do nej odvážili vstúpiť. Kto sa v nej však nachvíľu ocitol, neľutoval - dobil si v nej baterky a naštartoval vnútorný hnací motor.

Slovenka Barbora navrhla bicykel budúcnosti: Jej prevratná novinka očarila svet

Za dizajnom kapsuly stojí psychologička Petra Soláriková, ktorá prostredníctvom nej realizovala výskum stresu na pracovisku. Tzv. nabíjačka, po anglicky Charge Room, je novinkou, ktorej úlohou je dodať chýbajúcu energiu prácou vyčerpaným zamestnancom.

Zdravie zamestnancov by malo byť pre firmy dôležité

„Každý by si popri práci rád oddýchol a doprial si aspoň chvíľku na reset,“ objasňuje Soláriková a dodáva, že „dovolenka alebo len víkendový oddych môžu byť pre zdravie z dlhodobého hľadiska nedostačujúce.“ Keby však zamestnávatelia umožnili relax priamo na pracovisku, hoci len na pár minút, ľudia by sa mohli vyventilovať z emócií, zahltenosti a chaosu na pracovisku. Aj krátkodobý relax má podľa psychologičky blahodarný vplyv. Psychickú záťaž totiž treba kompenzovať opačnou aktivitou, než akú zamestnanec vykonáva v práci, napríklad pasívnym oddychom alebo pohybom.

Známa psychologička navrhla spôsob,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Mediacentral)

V nabíjačke našli zamestnanci masážne kreslo a obrazovku s vizuálnou aj zvukovou simuláciou dýchania, útulné zariadenie, tlmené osvetlenie a relaxačnú levanduľovú vôňu. Cieľom bolo dosiahnutie uvoľnenia, ako fyzického, tak psychického. Po ňom účastníci výskumu dostali proteínové nápoje a jogurty, aby mali okrem chuťového pôžitku aj chuť vrhnúť sa na prácu. V kapsule mali možnosť stráviť približne desať minút.

Hudba budúcnosti?

 „V priebehu šiestich hodín sa tu stihlo vystriedať 24 ľudí,“ zhodnotila Soláriková. Išlo prevažne o administratívnych pracovníkov, manažérov či technicky orientovaných ľudí. Všetci z nich totiž majú sedavé zamestnanie a potrebovali by zmenu.

Známa psychologička navrhla spôsob,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Mediacentral)

Charge Room pred firmou alebo priamo v budove sídla firmy by zamestnávateľa veľa nestála, myslí si Soláriková. Niektoré zo slovenských firiem benefity oddychu už poznajú a aplikovali ich do pracovnej náplne už dávnejšie. Vytvorili pre zamestnancov relaxačnú miestnosť, v ktorej môžu hrať napríklad stolný futbal, pozhovárať sa, dokonca si na pár minút zdriemnuť. „Na Slovensku sú však takéto pracoviská ešte stále zriedkavosťou. Prax je taká, že zamestnávatelia tlačia na výkon, a práve efektívne využité prestávky na oddych môžu pracovný výkon zvyšovať,“ ozrejmila psychologička, ktorá by rada dosiahla implementáciu oddychu do pracovného času zamestnancov.

„Počas celého týždňa sme zbierali dáta. Zaujímalo nás, ako zmenil zamestnancom 10-minútový pobyt v ‚nabíjačke‛ úroveň stresu. Merali sme viaceré parametre stresu pred aj po jeho absolvovaní. Môžeme potvrdiť, že zvýšil dobrú náladu, znížil úzkosť a napätie, a taktiež aj znížil v priemere frekvenciu srdca. Z týchto zistení usudzujeme, že cieľ zrelaxovať sa v ‚charge room‛ bol úspešný,“ doplnila na záver výskumníčka.

Viac o téme: Nabíjačka pre ľudíPetra SolárikováCharge Room
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu