Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedcom sa podaril božský experiment: Prvýkrát odstránili vírus HIV

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Americkí vedci sa pokúšajú siahnuť na jednu z najvyšších mét medicíny – hľadajú liek na HIV. Najnovšie sa im podarilo vírus úplne odstrániť z tela myší pomocou génovej terapie. Zabránili tým zároveň ďalšiemu šíreniu zákernej choroby. Ak budú testy na primátoch úspešné, čoskoro by mohli byť na rade ľudia.

Vedci infikovali tri skupiny myší tromi rôznymi variantmi vírusu HIV, a potom ich skúsili vyliečiť pomocou génových úprav. Experiment bol pozoruhodne úspešný! Vedci teraz dúfajú, že by mohli v budúcnosti odstrániť vírus aj z ľudských buniek.

Vedec hľadá elixír dlhého života: DETAILY nebezpečného experimentu a prvé výsledky!

Výskum realizovali odborníci z Temple University a University of Pittsburgh. Pri experimente využili aj myši s transplantovanými ľudskými imunitnými bunkami a vírusom. Expertom sa podarilo odstrániť vírus z každého tkaniva a ukazuje sa, že stratégia génovej úpravy má vyše 95-percentnú úspešnosť.

Vedcom sa podaril božský
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nová štúdia dáva nádej pacientom, ktorí sú odkázaní na doživotnú liečbu. Ak prinesú klinické testy priaznivé výsledky, mohli by vydláždiť cestu trvalému vyliečeniu chorých. V ďalšej fáze chcú genetici vírusom infikovať primáty a následne sa pokúsiť odstrániť im vírus z buniek, vrátane tých mozgových. Výsledky štúdie boli publikované na Templehealth.org.

 

Viac o téme: LiekExperimentHIVAIDS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu