Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pijete diétne nápoje? Potom je podľa vedcov vaše zdravie v ohrození, mŕtvica a demencia

Diétne nápoje vôbec nie sú zdravé! Zobraziť galériu (3)
Diétne nápoje vôbec nie sú zdravé! (Zdroj: thinkstock.com)

BOSTON/LONDÝN - Dospelí, ktorí si dajú denne aspoň jeden diétny nápoj, sú trikrát viac vystavení riziku mozgovej príhody alebo demencie, uvádza výskum. Vedci z Bostonskej univerzity tvrdia, že by sa už nemali považovať za zdravšiu alternatívu a vyzývajú verejnosť, aby sa radšej prikláňala k vode alebo mlieku. Štúdia urobená na takmer 4400 ľuďoch tiež naznačuje, že diétne nápoje sú v súvislosti so spomenutými chorobami na tom oveľa horšie, ako tie, ktoré sú plné cukrov. Samozrejme, ani tie však nie je vhodné konzumovať.

Vedci odhalili tajomstvo života: Dátum narodenia súvisí s chorobami

Diétne nápoje predstavujú štvrtinu trhu so sladenými nápojmi, ale existuje čoraz viac dôkazov, že nie sú také zdravé, ako sa predtým predpokladalo. Výskumníci Imperial College v Londýne v januári zistili, že vôbec nepomáhajú pri úbytku hmotnosti. V skutočnosti autori naznačili, že podporujú obezitu tým, že spúšťajú receptory cukrov v mozgu, čo nás núti konzumovať sladké jedlá.

V najnovšej štúdii, publikovanej v denníku Stroke American Heart Association, sa vedci zamerali na 4 372 dospelých ľudí vo veku nad 45 rokov. Tí vyplnili podrobné dotazníky o príjme potravín a nápojov v deväťdesiatych rokoch minulého storočia a potom ich sledovali ďalších desať rokov.

Pijete diétne nápoje? Potom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

Výsledky ukázali, že dospelí, ktorí pili jeden alebo viac diétnych nápojov denne, mali 2,9-krát vyššiu pravdepodobnosť výskytu demencie a 3-krát viac im hrozila mŕtvica v porovnaní s tými, ktorí nekonzumovali žiadne.

Matthew Pase, vedúci katedry neurológie na Bostonskej univerzite, podľa portálu MailOnline uviedol: "Naša štúdia poukazuje na potrebu ďalšieho výskumu v tejto oblasti, vzhľadom na to, ako často ľudia pijú umelo sladené nápoje. Aj keď sme nezistili spojenie medzi mŕtvicou alebo demenciou a konzumáciou sladkých nápojov s cukrom, určite to neznamená, že sú zdravou voľbou. Odporúčame, aby ľudia pravidelne pili vodu namiesto sladkých alebo umelo sladených nápojov."

V kolových nápojoch sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Našťastie výsledky nie sú také katastrofálne, ako by sa na prvý pohľad zdalo. "V našej štúdii 3 % ľudí mali novú mozgovú príhodu a u 5% sa vyvinula demencia, takže stále hovoríme o malom počte ľudí, u ktorých dôjde k mŕtvici alebo demencii," dodal

"Vieme, že obmedzenie pridaných cukrov je dôležitou stratégiou na podporu dobrej výživy a zdravej telesnej váhy. Ľudia by mali používať umelo osladené nápoje opatrne. Môžu zohrávať úlohu pri ľuďoch s cukrovkou, ale povzbudzujeme ostatných, aby pili vodu, mlieko s nízkym obsahom tuku alebo iné nápoje bez pridania sladidiel," vysvetlila Rachel Johnsonová, predsedníčka American Heart Association's Nutrition Committee a profesorka výživy na Vermontskej univerzite.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu