Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Komu sa stane táto nepríjemná vec, jeho zdravie je v ohrození

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

RÍM - Ak stratíme prácu, zvyšuje sa pravdepodobnosť cievnej mozgovej príhody (mŕtvice). A nielen to: tiež návrat do zamestnania po dlhom období nečinnosti ohrozuje mŕtvicou predovšetkým mužov stredného veku, menej potom ženy, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Chcete si predĺžiť život? Vedci objavili potravinu, ktorá to dokáže

Potvrdzuje to štúdia zverejnená na stránkach časopisu Stroke vydávaného American Heart Association. Avšak táto štúdia bola uskutočnená v Japonsku a je spochybňovaná. V tejto krajine totiž pracovný trh umožňuje zamestnanie na dobu neurčitú, podobne ako v Taliansku. Naopak v Spojených štátoch je zamestnanie menej garantované.

Vedci analyzovali vplyv straty zamestnania a opätovného návratu do práce u viac ako 20-tisíc mužov a 19-tisíc žien vo veku od 40 do 59 rokov. Ukázalo sa, že nezamestnaní sú vystavení väčšiemu riziku vzniku mŕtvice ako ischemickej (kedy dôjde k upchatiu niektorej mozgovej cievy krvnou zrazeninou), tak hemoragickej (kedy je príčinou prasknutie niektorej z ciev a následné krvácanie do mozgu). V štúdii však neboli rozlíšení tí, ktorí boli prepustení, a tí, ktorí stratili prácu z iných dôvodov. Ukázalo sa tiež, že ľudia, ktorí sa vracajú do zamestnania, sú vystavení riziku mŕtvice rovnako ako tí, ktorí už prácu nenašli.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

V prípade straty zamestnania nie je ťažké nájsť vysvetlenie: už mnohé štúdie ukázali, ako taká situácia súvisí so zvýšením stresu spojeného s ekonomickými problémami, so stigmou, ktorá vedie k sociálnej izolácii, k strate vzťahov na pracovisku a k rozpadu manželstva. Všetky tieto situácie môžu viesť k nadmernému užívaniu alkoholu a fajčenia, a to sú faktory prispievajúce k vzniku mŕtvice.

A čo sa deje s tými, ktorí sa do zamestnania vrátili? Početné štúdie uskutočnené v západných krajinách ukázali, že návrat do pracovného procesu so sebou prináša zníženie psychického stresu, obmedzenie pitia alkoholu a fajčenia a znepokojenia ohľadom finančnej situácie. To všetko je zdraviu prospešné.

Avšak výskum uskutočnený v Japonsku zdôrazňuje iné okolnosti, ktoré vysvetľujú zvýšené riziko mŕtvice u tých, ktorí prácu znovu našli. Prvá z nich spočíva v tom, že ten, kto sa musí vyrovnať s novým zamestnaním, sa cíti byť viac neistý, pretože to predošlé stratil, a vyhýba sa návštevám u lekára. Po druhé: nová práca je väčšinou menej odmeňovaná ako predošlá a to je zdrojom stresu. Po tretie: niektorí ľudia stratili prácu kvôli chorobe a to ich obmedzuje aj v novom zamestnaní.

Komu sa stane táto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tieto výsledky však neplatia pre ženy. Ako je to možné? Niektoré ženy opúšťajú zamestnanie z rodinných dôvodov (narodenie dieťaťa atď.) A potom sa do neho bez problémov vracajú. Aspoň tak je to v Japonsku. Výsledky japonskej štúdie však nemožno brať za bernú mincu, a to aj preto, že sa nerozlišuje medzi tými, ktorí opustili zamestnanie dobrovoľne, a tými, ktorí boli prepustení, a neprihliada sa tu k ďalším faktorom, ktoré môžu riziko mŕtvice zvýšiť.

Štúdia nás napriek tomu vedie k zamysleniu. Situácia na japonskom trhu môže byť poučná aj pre nás. A tu je záver štúdie: "Istota zamestnania v produktívnom veku môže pomôcť znížiť riziko mŕtvice."

Viac o téme: ZdraviePrácaZamestnanieMŕtvica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu