Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci odhalili ďalšie tajomstvo Stonehenge!

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Britskí vedci sú presvedčení, že sa im konečne podarilo s istotou určiť, odkiaľ pochádza drvivá väčšina kameňov použitých pri stavbe starovekého megalitického komplexu v Stonehenge v južnom Anglicku.

Pracovníci z Waleského národného múzea a Leicesterskej unverzity lokalizovali pôvod stavebného materiálu v Stonehenge len pár desiatok metrov od Craig Rhos-y-Felina pri Pont Season. Riaditeľ múzea Richard Bevin zdôraznil, že vďaka tomuto prekvapivému zisteniu teraz vedci môžu začať riešiť záhadu spôsobu, akým boli kamene prepravované do grófstva Wiltshire.

Dlhú dobu sa vedecká obec domnievala, že stavitelia komplexu z doby bronzovej získavali kamene z pahorkatiny Preseli.

Vedci zbierali vzorky zo skalísk v Pembrokeshire s cieľom odhaliť pôvod kameňov v komplexe neďaleko juhoanglického Amesbury. Analyzovali ich minerálne zloženie a textúru skál. Touto petrografickou metódou zistili, že 99 percent vzoriek sú rovnaké ako v Pembrokeshire.

Ide o horninu sopečného pôvodu zvanú riolit, ktorá sa líši od iných hornín v južnom Walese a nachádza sa výhradne na ploche len niekoľko stoviek metrov štvorcových.

Akonáhle archeológovia poznajú pôvod kameňov, môžu teraz pristúpiť k overeniu, ako boli kamene z Pembroke do Stonehenge v období medzi rokmi 3000 a 1600 pred naším letopočtom dopravené. Predpokladalo sa, že tie najťažšie kusy sa prepravovali na pltiach po rieke Avon a Bristolskom kanáli.

Túto hypotézu však komplikuje skutočnosť, že Pont Season leží severne od Preseli, teda relatívne ďaleko od oboch vodných tokov. Staviteľom doby bronzovej teoreticky mohla pomôcť sama príroda - vďaka trase ľadovca z doby ľadovej mohla priblížiť kamene smerom ku Stonehenge. Avšak v tejto waleskej oblasti iné kamene rovnakého pôvodu nie sú, takže aj táto možnosť nie je príliš pravdepodobná.

V apríli roku 2000 bol navyše vykonaný pokus s prepravou gigantického kusu z Walesu do Salisbury ako po zemi, tak po mori. Trasa bola dlhá 386 kilometrov a počas prepravy bola použitá len ľudská sila a technológie z doby pred 5000 rokmi. Balvan dodnes odpočíva na morskom dne pri prístave Milford Haven.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu