Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Záhada Stonehenge konečne vyriešená: Vieme, načo slúžil!

Stonehenge
Stonehenge

SALISBURY - Anglickí vedci tvrdia, že vyriešili záhadu kamennej stavby v grófstve Wiltshire, ktorá mátala ich hlavy stovky rokov. Podľa nich monument, ktorý preskúmali 3D laserovou technológiou, slúžil aj ako pradávna galéria umenia.

Výskumníci z britskej kultúrnej organizácie English Heritage (Anglické dedičstvo) vytvorili pomocou 3D skenerov topografický model povrchu všetkých 83 zostávajúcich kameňov. Odkryli tak doposiaľ nevidených 72 rytín a kresieb z doby bronzovej. Kedysi však boli bežne viditeľné, z čoho experti usúdili, že Stonehenge okrem funkcie chrámu plnil aj funkciu galérie.

Jedna rytina znázorňuje dýku a zvyšných 71 má podobu sekier z doby bronzovej, uvádza portál Novinky.cz. Historici sa domnievajú, že symbol sekery slúžil ako talizman k ochrane úrody, ľudí a majetku.

"Keď sme na monitore videli desiatky doposiaľ neznámych rytín, nemohli sme uveriť vlastným očiam. Pre istotu sme trikrát skontrolovali všetky údaje," povedal jeden z archeológov Marcus Abbott.

Analýza tiež zistila, že Stonehenge bol postavený tak, aby na neho bolo najlepšie vidno zo severeovýchodnej strany. Kamene v tejto časti sú totiž najkvalitnejšie opracované a tiež sa tu nachádza cesta, ktorá v minulosti slúžila ako prichádzajúca.

Kamene v severovýchodnej a juhovýchodnej časti sú navyše vyrovnané tak, aby pri letnom a zimnom slnovrate umožnili prejsť slnečným lúčom cez monument. Tento fakt svedčí o tom, že ľudia vo vtedajšej dobe prikladali slnovratu veľkú dôležitosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu