Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Objasnili záhadu Stonehenge?! Vznikol vraj z vízií a poblúznenia zmyslov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: great-britain.co.uk)

BRATISLAVA - Teórií o tom, ako a prečo vznikla kamenná stavba Stonehenge, sme už počuli mnoho. Jeden z bádateľov, ktorý sa tejto téme venuje už dlhé roky, najnovšie prišiel s tvrdením, ktorý objasňuje pôvod záhadnej kruhovej sústavy nachádzajúcej sa na juhu Anglicka.

Steve Waller tvrdí, že Stonehenge vznikol ako výsledok zvláštnych zvukových vízií. Svoju revolučnú teóriu vie aj fakticky zdôvodniť. Spravil experiment, počas ktorého zaviazal niekoľkým dobrovoľníkom oči a rozostaval ich do kruhu, pričom do stredu umiestnil dva zdroje zvuku. Potom si skupina sňala šatky z očí a mala nakresliť "čo stojí medzi nimi a medzi prehrávačmi". Výsledok bol šokujúci - dobrovoľníci nakreslili obrysy objektov, ktoré vyzerali ako Stonehenge!

Podľa Wallera sa tak stalo preto, lebo došlo k javu nazývaného akustická interferencia. To znamená, že keď človek počúva rovnaké tóny z dvoch rôznych zdrojov, zvukové vlny sa od seba odrážajú. Hudbu v tom prípade vníma poslucháč, ktorý prechádza okolo, tak, že niekde je hlasnejšia a inde zas takmer nepočuteľná. V mysli si pri tom človek vytvára ilúziu neviditeľných objektov - blokád, ktoré bránia šíreniu zvuku.

Vedec sa preto domnieva, že Stonehenge vznikol podobne ako náčrtky dobrovoľníkov. Naši predkovia počas náhodnej hudobnej seanse mali zažiť spomínanú akustickú interferenciu a keďže si ju nevedeli vysvetliť, považovali to za niečo nadprirodzené. Víziu sa preto rozhodli preniesť do fyzickej podoby.

 

Ďalšie články o Stonehenge na Dromedar.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu