Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Záhadné obrazce v púšti: Ukrýva Čína tajnú základňu UFO?

Obrazce majú rôzne tvary Zobraziť galériu (4)
Obrazce majú rôzne tvary (Zdroj: google)

PEKING - Tajné vojenské zariadenia alebo prepracovaný podvod? To sú otázky, ktoré vyvoláva séria podivných obrazcov v čínskej púšti, ktoré zachytil program Google Maps, a ktoré na internete dali podnet k celej škále konšpiračných teórií, napísal austrálsky denník Sydney Morning Herald.

Rôzne obrazce od bielej, sieti podobnej sústave až po zostavu blokov či jám zoskupených do veľkých kruhov, sú umiestnené v blízkosti alebo priamo na území Ujgurskej autonómnej provincie Sin-ťiang v severozápadnej Číne.

Záhadné obrazce v púšti:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: google)

"Môže to byť nejaký druh kalibračného alebo zameriavacieho systému pre čínske špionážne satelity? Alebo nejaký kód pre mimozemšťanov? Nikto nevie," napísal technologický internetový server Gizmodo.

"Vyzerá to ako naša vlastná 'Oblasť 51'," citoval londýnsky denník Daily Telegraph čínskeho používateľa servera Baidu. Oblasť 51, americká vojenská základňa v Nevade, bola dlho milovníkmi konšpiračných teórií považovaná za miesto, kde sa vykonáva výskum mimozemšťanov.

Podľa iných ale môžu byť zachytené štruktúry, z ktorých niektoré ležia v blízkosti čínskeho "vesmírneho mestečka" Ťiou-čchuan, jednoducho tréningovými priestormi pre astronautov precvičujúcich pristátie či výstupy do kozmu, alebo môže ísť o cvičisko čínskej armády.

Paul Marks z časopisu New Scientist uviedol, že priblížením obrázkov sú vidieť vojenské lietadlá. "Na jednej z tých formácií, ktorá z veľkej výšky vyzerá až dráždivo podobne ako Stonehenge, odhalí priblíženie tri lietadlá usadené uprostred. Jasne ide o nejaký druh vojenského cieľa pre nálety alebo cvičenie delostreľby," napísal.

Ani Google Maps však nie je odolný voči hackerským útokom, a tak nie je vylúčená ani možnosť, že tieto obrázky sú súčasťou prepracovaného podvodu - jednoducho verzií klasických "kruhov v obilí" prevedených do reálií dvadsiateho prvého storočia, dodal Marks.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu