Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šéfka Potravinárskej komory bola online

Jarmila Halgašová
Jarmila Halgašová

BRATISLAVA - V posledných týždňoch sa stala jednou z najdiskutovanejších tém na Slovensku problematika cien potravín. Politici sa obviňujú, kto je za rast zodpovedný a obyčajní ľudia platia stále viac. Otázky, prečo je to tak, aký vývoj cien tovarov pre náš každodenný život môžeme očakávať aj oveľa viac sa môžete opýtať šéfky Potravinárskej komory Slovenska Jarmily Halgašovej. Na vaše otázky odpovie v utorok o 14:00.

Rozhovor

14:15:44 - otázka od: verutak vazena pani Halgašová budem velmi uprimny ja to uz nevladzem ceny potravin idu kazdy den rapidne stupaju ja som invalidny dochodca moj prijem postaci len na vifonky polievky to je moja strava kazdy den na ine po zaplateni sekov nemam.... Nevieme ovplyvniť situáciu na svetových trhoch s cenami poľnohospodárskych surovín, nevieme ovplyvniť vývoj cien ropy. Od júna 2010 cena ropy stúpla o viac ako 50 %. Ale skutočne, čo môžem poradiť, treba kupovať potraviny maximálne efektívne a ekonomicky. Tak, aby sme ich nemuseli vyhadzovať, ale tak, aby sme si zabezpečili potrebnú výživu. Situácia je ťažká pre všetkých, nie len pre obyčajných ľudí, ale aj pre prvovýrobu a priemysel. Žijeme dobu svetovej hospodárskej krízy, nezažila som ju nikdy predtým, ale musíme sa s tým vysporiadať.

14:17:57 - otázka od: Tomáš Ladislav Pani Halgašová posím len odpoveď na jednu, jedinú jednoduchú otázku. Čo robia obchodné reťazce s NEPREDANÝM potravinárskym tovarom PO dátume spotreby? Pokiaľ mám informácie, obchodníci sa snažia vysporiadať s potravinami ešte pred ukončením dátumu spotreby/dátumu minimálnej trvanlivosti. Pred ukončením dávajú zľavy tak, aby potraviny predali. Pokiaľ však nezvládnu, nestihnú tento tovar predať, musí ísť na likvidáciu.

14:20:09 - otázka od: Spirit- Dariovej brat dobry den u nas na liptove su lacne potraviny napr jedne potraviny u nas ponukaju chlieb za 37 centov je krasny velky ale pecu si ho sami ale aj vajicka tie zase kupujeme od znamej po 5 centov taky langos je lacne jedlo Dobrá správa. Pokiaľ viem, aj ministerstvo pôdohospodárstva sa chystá podporovať výrobu regionálnych produktov.

14:32:35 - otázka od: broňa Dobrý deň.chcela by som sa spýtať,čo u nás spôsobuje predražovanie potravín tak,že rovnaké výrobky sú na Slovensku drahšie,ako v Rakúsku,či v Nemecku,kde si ich príležitostne,prípadne pravidelne, Slováci chodia kupovať.Keď ma navštívil v lete priateľ z Nemecka,po návšteve supermarketu sa ma ohromený pýtal,ako tu dokážeme žiť...A to nehovorím o rôznej kvalite výrobku rovnakej značky.(gumené cukríky rovnakej značky kúpené v Nemecku majú neporovnatelne lepšiu kvalitu ako kúpené u nás.Rozdiel? tie nemecké sú vyrobené v Nemecku,tie u nás kúpené vyrábajú v Polsku).Kde sú kontrolné orgány?Kto nesie zodpovednosť za to,že u nás absolútne absentuje účinná podpora predaja vlastných slovenských výrobkov?Prečo si hlúpou politikou budujeme závislosť na dovoze navyše nekvalitných produktov z Polska,Číny,...???!!! Je naozaj veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú ceny potravín na pultoch. Sme členským štátom EÚ, je voľný pohyb tovaru a služieb ako základné právo v EÚ. Snažíme sa analyzovať tieto skutočnosti a treba zohľadniť fakt, že vo všeobecnosti nie sú nastolené spravodlivé podmienky pre podnikania v agropotravinárskom sektore, pre staré členské štáty a novopristúpené členské štáty. To, že našim slovenským farmárom nie sú poskytnuté dotácie v takej výške, ako dostávajú farmári zo starých členských štátov, spôsobuje zvýšenie ceny. A tým sa dostávame do nekonkurencieschopnej polohy oproti výrobcom štátov, ktoré ste spomínali, ako je Rakúsko a Nemecko. Zaťaženia pôsobia negatívne na ceny potravín. Nedostatočné dotácie pre potravinársky priemysel, vysoké ceny energií, zbytočne zaťažujúca národná legislatíva. O kvalite potravín výrobkov by som naozaj polemizovala, pretože všetky potraviny na území EÚ musia spĺňať kvalitatívne parametre a požiadavky na bezpečnosť. Je to subjektívna záležitosť. V Bratislave sa vyrába čokoláda pre všetky členské štáty. Neexistuje situácia, že by výrobca delil výrobu podľa jednotlivých štátov. Za bezpečnosť a kvalitu potravín zodpovedá výrobca v súlade s európskou legislatívou, kontrolné orgány námatkovo kontrolujú dodržiavanie legislatívy. Čo sa týka podielu slovenských výrobkov na našich pultoch, negatívne ho ovplyvnil zákon o neprimeraných podmienkach, ktorý táto vláda navrhla zrušiť. Obchodníci deklarovali záujem zvýšiť predaj slovenských výrobkov.

14:37:39 - otázka od: Katka Dobry den, chcem sa opytat, ako odhadujete dalsi vyvoj cien potravin? Mame sa pripravit na najhorsie, ze to bude rast do zavratnych vysok? Podľa správy generálneho riaditeľstva poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka z EK ceny niektorých komodíd vo februári už začali klesať (sója a výrobky zo sóje, hydina, cukor) a ceny niektorých komodít sú blízko vrcholu a očakáva sa v blízkej budúcnosti pokles ich ceny. Ťažko odhadnúť vývoj cien potravín, očakáva sa ešte zvyšovanie, ale vývoj na svetových trhoch s poľnohospodárskymi komoditami (obilie, olejniny, cukor) sú prvou pozitívnou správou v rámci vývoja. Dúfam, že v blízkej budúcnosti sa dočkáme pozitívnej správy aj čo sa týka cien ropy a bude sa môcť odraziť znižovanie nákladov aj v cene potravín.

14:39:58 - otázka od: Jozef, Prešov Pani Halgašová, vláda SR pripravuje potravinovú pomoc pre sociálne odkázané rómske etnikum. Nehrozí v SR celkové zníženie cien potravín na trhu kedže je reálny predpoklad že toto etnikum sa bude snažiť tieto potraviny za každú cenu speňažiť? Táto sociálna pomoc nebude vplývať na ceny potravín.

14:45:15 - otázka od: elena Dobrý den. Chcela by som sa Vás spýtat prečo slovenské výrobky sú také drahé,ked si ich samy vyrábame.Prečo vláda nedotuje viac polnohospodárstvo čím by sa znížili náklady,bola by práca,mali by sme svoje výrobky a tým by boli aj lacnejšie.Neboli by sme odkázaný na cudzie produkty a naša pôda leží nevyužitá. dakujem Cena sa odvíja od vstupných nákladov. Najväčšie náklady pri potravinách sú tvorené surovinami a mzdami. Pri pekárských výrobkoch 35 % tvoria suroviny, 26 % sú mzdy, 10 % energie a zvyšok ostatné náklady (obaly, lízing, odpisy, straty,...). Je vidieť, že nespravodlivo nastavená dotačná politika navyšuje cenu poľnohospodárskych surovín a tým aj potravín a nevieme s tým nič urobiť. Ceny potravín na pulte sú nastavené tak, aby boli stále predajné a aby sme boli konkurencieschopní, ale nikto nemôže predávať so stratou. Očakávame, že sa čím skôr vrátime k 19 % DPH. Je to v rukách politikov.

14:47:52 - otázka od: Majo90 Dobry den, chcel by som sa opytat na dioxin v potravinach. Zaciatkom roka bola velka kauza v Nemecku aj u nas zakazali dovoz, ale od vtedy ani slovo o tom ako to skoncilo. Mozete vylucit, ze aj teraz jeme infikovane potraviny? Nejeme dioxíny v potravínách. Bola kauza, ale rozbormi sa nepreukázala prítomnosť dioxínov v potravinách dovážaných z Nemecka. V tomto môžeme byť pokojní. Nie je potrebné neustále živiť kauzu v médiách, úplne stačí, keď orgány na kontrolu si vykonávajú svoju prácu.

14:51:57 - otázka od: Miki Pani Halgasova, ako je podla vas nejlepsie nakupovat? Raz mesacne, raz za dva tyzdne, tyzdenne alebo kazdy den? Myslim to vzhladom na moju penazenku. Najlepšie je nakupovať tak, aby ste mali v chladničke a mrazničke nevyhnutné množstvo potravín. Nerobiť si veľké zásoby, veľké nákupy. Ako tvrdí môj manžel - čo nie je v chladničke, to sa nezje. Keď v chladničke nebude slanina, tak ju nezjde, keď tam bude, tak ju zje. Je veľmi dobré robiť nákupy podľa lístka - nie spontánne.

14:53:58 - otázka od: lacnapotrava Nepríde Vám obsah debaty dosť mimo? Lacné pečivo predsa nie je ten podstatný problém, to je skôr pseudotéma pre "politikov", od ktorých ale ťažko čakať iné ako žvásty. Slováci musia začať u seba, keď nadváhou a obezitou trpí 60 percent dospelej populácie. 100-percentná pravda. Na Slovensku sa stále veľa je, máme veľa ľudí s nadváhou a obezitou. Pre veľa spoluobčanov je podstatná kvantita a nie kvalita kupovaných potravín.

14:58:46 - otázka od: pavol Dobrý deň d ása predpovedať, kedy sa zastavi rast cien, resp, pri ktorych potravinach sa da ocakavat rast a pri ktorych uz nie? Dakujem Na túto otázku som už odpovedala vyššie, ale doplním. Ťažko odhadnúť, kedy sa odzrkadlí tento priaznivý vývoj v cenách. Samozrejme, už sa zbierajú nové úrody, takže očakávame priaznivý vplyv na ceny komodít. Vplyv na vývoj cien by mohlo mať aj avizované zníženie cien energií.

15:01:36 - otázka od: silvia Dobrý deň prajem, zaujimalo by ma, či sa dá očakávať, že výrobcovia potravín budú nutení znižovať kvalitu potravín vzhľadom na to, že našinci sa rozhodujú predovšetkým na základe ceny. Ďakujem Pre potravinárov je alfou a omegou bezpečnosť potravín - to musí byť dodržané. Samozrejme, že vyrábajú potraviny v rôznych kvalitatívnych segmentoch, teda pre rôzne skupny obyvateľstva. Trh si to žiadal vždy a aj si to žiada. Podiel jednotlivých kvalitatívnych segmentov závisí od dopytu, ale musia sa prispôsobiť dobe.

15:05:09 - otázka od: palo Chcem sa ešte opýtať. Pani Halgašová je pravda, že ceny potravín sú preto vysoké, lebo EÚ má kvóty a na trh sa nemôže dostať väčšie množtsvo potravín, ako to EÚ povolí? Dá sa s tým niečo robiť? V rámci EÚ je kvótovaný cukor a Európska komisia nariadením uvoľnila 500-tisíc ton cukru a 26-tisíc ton izoglukózy mimo kvóty na trh EÚ, aby sa aspoň čiastočne pokryl nedostatok tejto komodity na európskom trhu. Komisia má zámer povoliť dovoz cukru z tretích krajín bez cla v množstve 300-tisíc ton, čím by sa takmer vykryla požiadavka trhu. Cena cukru sa nevie ovplyvniť. V Brazílii sa už zbiera cukrová trstina. Síce vplyvom dažďov je úroda nižšia, ale cukrovú trstinu využíva najmä na výrobu cukru a nie na lieh, čím sa bude vyvíjať tlak na cenu tejto komodity.

15:08:21 - otázka od: lacnapotrava Aký je váš názor na tzv. dotačnú politiku, ktorá sa ukazuje ako .... úplne zbytočná. Prerozdeľovanie na základe ... hlavne účelových prepojení, kde len na Slovensku mizne niekoľko desiatok miliárd, nemyslíte? Keby fungovala a mala teda zmysel, asi by sme nemali o čom diskutovať. Pokiaľ existuje dotačná politika v rámci svetového poľnohospodárstva, tak sa musíme tomuto stavu prispôsobiť. Pripomínam, že SR je v konkurenčnej nevýhode tým, že dotácie sú nižšie ako v starých členských štátoch.

15:14:40 - otázka od: mata tak ked idu potraviny hore rapidne tak nech idu aj ceny platov hore.vam sa povie lebo vy zarabate pekne peniazky Maťa, platy môžu ísť hore len o toľko, o koľko viac zarobí Váš zamestnávateľ. Cena práce na Slovensku je ohodnotená nižšie vo všetkých profesiách ako v mnohých iných členských štátoch, ale je to dané historicky. Ale nevieme ovplyvniť ceny tovarov a služieb. Vstupom do EÚ sme otvorili hranice a celý trh, ani vláda. Môj osobný názor je taký, aby Slovensko išlo gréckou cestou. Mali by sme sa správať zodpovedne, tak ako v rodine, tak aj štát. Prikrývať sa takou perinou, na akú máme.

15:22:03 - otázka od: monika Zdravím, chcem sa informovať, či existuje nejaký prehľad, aké j zastúpenie domácich výrobkov v obchodných reťazcoch? A či je možné ich podiel zvýšiť? Pomohlo by to domácim firmám aj tak, ze aj ceny by boli lepsie ako teraz? Zvýšenie podielu slovenských výrobkov na pultoch, zvýšenie predaja alebo kúpy týchto výrobkov by určite podporilo slovenskú ekonomiku. Existujú štatistické údaje len na trhu, ale nie po jednotlivých reťazcoch a podľa komodít (bravčové mäso a výrobky z neho, víno, hovädzie mäso, hydina, mlieko, syry). Ministerstvo pôdohospodárstva poskytlo informáciu, že v roku 2008 to bolo približne 50 % za všetky komodity. V roku 2009 bolo pasívne obchodné saldo s agropotravinárskymi komoditami mínus 950 miliónov eur. Zaznamenávame zvyšovanie dovozu potravín, ktoré vieme vyrobiť na Slovensku, na ktoré máme kapacity na Slovensku. Vnímam to naozaj negatívne. Myslím si, že by sme s tým mali niečo robiť, pretože ekonomika by nemala stáť len na jednom odvetví a potravinársky priemysel je veľmi diverzifikované odvetvie, kde sa vie nájsť takmer každý. Môžeme si za to sami.

15:23:32 - otázka od: viteazul dobry den, chcem sa spytat, preco uz neplati to svejkovske, ze vlada, ktora zvysi cenu piva, padne? Spotrebná daň na pivo zostala na rovnakej úrovni. Cena závisí od cien surovín a energií.

15:26:36 - otázka od: holala Pani riaditeľka nedávno som čítal nejakú správu od vás s Potravinárskej komory o tom, že sú zlé zákony a znevýhodňujú domáce výrobky v konkurencii so zahraničnými. Ako ste to mysleli, čo ich to znevýhodňuje a prečo sa to nezmení? Národná legislatíva, ktorá stanovuje prísnejšie kvalitatívne parametre ako v okolitých členských štátoch (Poľsko, Maďarsko, ČR), dostáva slovenských výrobcov do konkurenčnej nevýhody, pretože keď obchod bude robiť tender, tak jedným z kritérií je aj cena. S takýmito prísnejšími požiadavkami nevieme konkurovať výrobcom z iných členských štátov, kde takéto kritériá nemajú, a to nás vylučuje z trhu.

15:28:25 - otázka od: yvet Čo si mylsíte o nápade tejto vlády rozdávať múku a cestoviny, je to populizmus a africké riešenie ako to hovorí Fico,a lebo rozumný krok? Sama neviem. Nie je to populizmus. Je to legislatíva, ktorá platí v rámci celej EÚ a je to pre rôzne komodity, nie len pre múku a cestoviny a do tohto projektu sa zapája množstvo členských štátov. Pokiaľ mám informáciu, v tomto roku je ich 20.

15:29:49 - otázka od: dr.vyliz Dobrý deň pani Jarmila Halgašová, ste nejaká rodina s mojou oblúbenou moderátorkou Jarmilou Hargašovou?? Chodila som s jej manželom na Gymnázium Bílikova. Inak nič.

15:32:08 - otázka od: ursula rakytjakova Zaujimal by ma Vas nazor na surove kravske mlieko, je to zdravé, alebo nie? Počula som, že nemusí byť vždy stopercentné, že je nezávadné, že tam môžu byť závadné látky. Čo vy na to hovoríte. Surové kravské mlieko z automatov by sa malo vždy prevariť. Tým sa dostávame na úroveň mlieka predávaného spracovateľmi (mliekarne). Konzumácia surového kravského mlieka z automatov je riziková a môže spôsobiť závažné zdravotné problémy.

15:32:57 - otázka od: susanax Dobrý den p. Halgašová. Mňa by veľmi zaujímalo či štát do určitej miery nemôže regulovať ceny potravín a prečo vláda nezasiahne do toho, že sme v podstate takmer závislí na dovoze a kedy začne podporovať slovenských poľnohospodárov a potravinárov. Ďakujem Nie, nemôže regulovať ceny potravín, pretože sme v trhovom hospodárstve.

15:35:06 - otázka od: Jozef Žigraj Vážena pani Halgašová, prosím Vás, čo môžete urobiť aby na trhu bolo viac slovenských potravín? My všetci môžeme pomôcť slovenským výrobcom potravín tým, že ich budeme kupovať.

15:37:39 - otázka od: Peter, Liptovský Mikuláš Dobrý deň p. Halgašová, prečo máme na potravinách 20% DPH? Pretože je jednotná sadzba DPH na všetky potraviny a služby a vláda zrušila všetky výnimky. Nie som zástancom rozdielnej DPH v rámci potravín, pretože je to znevýhodňovanie určitých kategórií a určitých výrobcov. Pevne verím, že sa vrátime čoskoro k 19-percentnej sadzbe DPH na všetky tovary a služby.

15:40:07 - otázka od: Peter Dobrý deň. Zaújmajú ma mliečne výrobky, ktoré podľa mńa už vôbec neobsahujú mliečnu kultúru, ale iba konzervanty a chémiu. Má vôbec význam takéto produkty kupovať a konzumovať? Pri spracovaní mlieka a výrobe mliečnych výrobkov sa nesmú pridávať chemické konzervačné látky. Kyslomliečne výrobky sú konzervované práve mikrobiologickými kultúrami. Má význam takéto výrobky kupovať a konzumovať.

15:47:09 - otázka od: tetris dobry den. mne ani tak nevadia ceny potravin ako to ze neviem co do seba ladujem.same emulgatory..plati asi ze cim menej jest toho sajrajtu tym lepsie. dufam ze potravinarska kontrola nepusta na trh jedy Som presvedčená, že ak by ste si dôkladne prečítali označenie potraviny, ktorú kupujete, tak budete vedieť, čo do seba "ládujete". V EÚ existuje jednotná legislatíva na označovanie potravín a každý, kto vyrába a predáva potraviny, ju musí dodržiavať. Platí to najmä pre zloženie, množstvo (hmotnosť, objem), výrobca/dovozca/distribútor. O bezpečnosti potravín som presvedčená. Jedy do seba tiež "neládujete". Potravinári pristupujú veľmi zodpovedne pri výrobe potravín a o zdravie spotrebiteľa majú záujem. Na trh umiestňujú potraviny, ktoré plne zodpovedajú všetkým kritériám bezpečnosti a starajú sa aj o vzdelávanie spotrebiteľa, pokiaľ ide o zdravý životný štýl, lebo zdravie ľudí nie je len fyzické, ale aj psychická pohoda. Chcem sa vám poďakovať za záujem o diskusiu, za všetky otázky a teším sa na ďalšie stretnutie cez online diskusiu.

15:47:09 - otázka od: MVDr.Toth Stefan Smie sa u nás v obchodoch predávat zelenina na kusy? Ak áno, nemali by byt rovnakej velkosti? Preco poobede platíme rovnako za polovicny karfiol napr. Dakujem. Smie. Obyčajne sa zelenina predáva na hmotnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu