Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Potraviny na Slovensku nie sú ani drahé ani lacné, tvrdí analytik

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský trh s potravinami je z hľadiska objemu relatívne malý a veľmi citlivo reaguje na dianie na svetových i európskych trhoch. Rast cien potravín teda kopíruje vývoj ich cien v celej Európe.

"Znamená to, že potraviny na Slovensku nie sú v priemere ani drahšie ani lacnejšie, avšak nižšia ekonomická sila obyvateľstva a nižšie priemerné mzdy voči vyspelým európskym štátom spôsobujú, že sa na ceny potravín pozeráme ako na vysoké," vysvetlil analytik agentúry pre prieskum trhu TERNO Ľubomír Drahovský.

Súčasné tempo zdražovania preto považuje za primerané nárastu cien komodít vo svete. "Samozrejme, ani prvovýroba, ani spracovateľ ani obchod nebudú vyrábať či predávať potraviny so stratou," zdôraznil.

Rozdiel v kvalite potravín vyrobených v tuzemsku a dovezených analytik nevníma. "Európske i národné štandardy kvality musia alebo by mali dbať, aby potraviny, ktoré sa predávajú na trhu, boli zdravotne nezávadné a kvalita zodpovedala požiadavkám. V princípe všetky potraviny, ktoré sa umiestňujú na slovenskom trhu, sú kontrolované štátom a náročnosť kontroly je zrejmá z mnohých nájdených nedostatkov, ktoré sa na trhu s potravinami vyskytujú," uzavrel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu