Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Potravinová pomoc na západe viazne, nie je múka ani cestoviny!

Potravinová pomoc Zobraziť galériu (2)
Potravinová pomoc

BRATISLAVA - Potravinová pomoc na západnom Slovensku viazne. Ako informovala Slovenská katolícka charita (SKCH), takmer 250 obcí v Bratislavskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Trnavskom kraji sa zatiaľ sľubovanej múky ani cestovín nedočkalo.

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) zatiaľ k uvedenej situácii nezaujala oficiálne stanovisko. Podľa SKCH na sľubované potraviny spomínaných 250 obcí čaká už tri mesiace. Údajne je problémom akceptovanie nových distribučných skladov zo strany dodávateľa.

Slovenská katolícka charita, ktorú PPA oslovila s ponukou na spoluprácu, zriadila sklady spoločne s Trnavskou arcidiecéznou charitou a Diecéznou charitou Rožňava a zabezpečila aj povolenie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, aby sa mohol začať rozvoz potravín a ich distribúcia do obcí.

"My sme splnili všetky podmienky, ktoré boli potrebné, posun celého procesu žiaľ už nemôžeme urýchliť, je to v kompetencii PPA," povedal generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

"Napriek tomu, že sme do projektu vložili vlastnú energiu, finančné prostriedky a v neposlednom rade aj svoje dobré meno a organizačne pripravili všetko na začatie distribúcie, do dnešného dňa nebolo dané nám ani dotknutým obciam žiadne oficiálne vysvetlenie vzniknutej situácie a čierny Peter sa nakoniec ocitol v našich rukách, pretože všetky obce sa teraz obracajú na nás", dodal Gumulák.

Slovenská katolícka charita zabezpečila v júli 2011 tri nové sklady, ktoré mali byť zaradené do distribučnej siete oficiálnych skladov. Začala tiež komunikáciu s obcami a pripravila harmonogram rozvozu potravín. Ďalší posun v tejto situácii už charita nevie ovplyvniť, keďže koordinácia celého projektu na Slovensku je v kompetencii PPA.

Termín ukončenia projektu sa blíži a všetky zúčastnené obce a mestá zapojené do projektu veria, že sa situácia vyrieši a sľúbené potraviny sa nakoniec k ľuďom dostanú. SKCH v tejto veci plánuje osloviť aj ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolta Simona, aby svojou osobnou intervenciou pomohol vyriešiť túto záležitosť, uvádza sa v informácii, ktorú dnes poskytla Ivana Pástorová, projektová manažérka Slovenskej katolíckej charity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu