Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ak by sme nerozdávali potraviny, využili by to iní v EÚ, tvrdí Simon

Zsolt Simon
Zsolt Simon

BRATISLAVA - Rozdávanie múky a cestovín sociálne odkázaným, deťom v detských domovoch, osamelým rodičom s nezaopatrenými deťmi či zdravotne postihnutým nie je riešením zdražovania cien potravín.

Ak by sme však túto možnosť nevyužili my, pripadla by iným krajinám EÚ, upozornil v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd).

Ide totiž o dlhoročnú celoeurópsku iniciatívu, ktorej sa tento rok zúčastňuje 20 z 27 členských krajín EÚ, vrátane Luxemburska, Francúzska, Talianska alebo Írska. "Keď to my nevyčerpáme, tento objem skončí v ktorejkoľvek inej krajine, ktorá o to požiada. My nebudeme môcť tento objem nikde inde využiť," upozornil Simon s tým, že o 45.000 ton obilia na humanitárne účely požiadalo Slovensko ešte počas predchádzajúcej vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Využívanie potravinovej pomoci členskými krajinami EÚ pripustil aj Stanislav Becík, tieňový minister pôdohospodárstva opozičného Smeru-SD, ktorý vládne rozhodnutie kritizuje. V iných krajinách však podľa neho slúži v čase živelných katastrof alebo ako pomoc imigrantom a nedotuje sa takto práceschopné obyvateľstvo.

"Je to hľadanie východísk v núdzi, do ktorej vháňa ľudí táto vláda. Ubúdajú pracovné príležitosti a potom sa hľadá takáto záchrana. Ľudí takýmto spôsobom dehonestujeme ako v rozvojovej krajine," myslí si exminister pôdohospodárstva.

Rast cien potravín na Slovensku sa podľa Simona už blíži k svojmu vrcholu, pretože v poslednom čase stúpali predovšetkým zo špekulatívnych dôvodov. "Ešte v novembri bolo obilie u nás v rámci V4 na najnižšej úrovni a dnes sú jeho ceny na najvyššej úrovni. Je evidentné, že niekto v novembri skúpil obrovské množstvo obilia a dnes ho špekulatívne predáva," priblížil. V rámci EÚ je podľa neho v súčasnosti dostatok obilnín a blíži sa tiež nová úroda, ktorej vyhliadky sú dobré.

Podľa Becíka môžu ceny potravín v SR v budúcnosti rásť aj klesať. Ich pohyb však ovplyvňujú aj kroky vlády, ktorej opatrenia momentálne prispievajú k zdražovaniu. "Ak balík ekonomických opatrení nebude regulovaný iným spôsobom, domáca produkcia bude drahšia a stane sa menej konkurencieschopnou, pretože napríklad okolité krajiny majú červenú naftu a u nás sa na priame platby zobralo 40 miliónov eur. Toto všetko ovplyvní túto situáciu," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu