Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VOJNA na Ukrajine Deň štyristosedemdesiaty tretí (9. júna 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Rusko rozmiestnilo v chemickom podniku na severe Krymského polostrova výbušniny, ktoré by pri zničení továrne uvoľnili "tisíce tony" jedovatých látok. Vyhlásili to dvaja ukrajinskí predstavitelia. Podnik Krymský TITAN leží neďaleko mesta Armiansk na Perekopskej šiji, ktorá spája polostrov Krym s pevninskou Ukrajinou. Rusko Krym okupuje už od roku 2014.Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 470

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 470 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:30 Makiivka práve teraz.

20:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyzdvihol hrdinstvo ukrajinských vojakov v čase, keď na juhovýchode Ukrajiny prebiehajú intenzívne boje. Informovala o tom agentúra AFP. "Vidíme vaše hrdinstvo a sme vám vďační za každú minútu vášho života," odkázal Zelenskyj vojakom v pravidelnom večernom príhovore. Ukrajina je podľa jeho slov taká slobodná, ako sú práve ukrajinskí vojaci.

20:00 Miestne úrady ukázali následky dnešného ostreľovania Umanu.

19:30 Medzinárodný súdny dvor (MSD) umožní 32 krajinám, aby predložili argumenty na podporu Ukrajiny v prípade jej žaloby, podľa ktorej Rusko falošne obvinilo Kyjev z genocídy, aby ospravedlnilo svoju inváziu. Vyplýva to z piatkového oznámenia súdu. Je to dosiaľ najvyšší počet krajín, ktoré sa pridajú k žalobe iného štátu pred hlavným súdnym orgánom OSN so sídlom v holandskom Haagu.

19:00 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok uviedlo, že si predvolalo japonského veľvyslanca v Moskve na protest proti rozhodnutiu Tokia poskytnúť Kyjevu vojenské vybavenie. 

18:30 Putin oznámil začiatok ukrajinskej protiofenzívy a uznal nedostatok moderných zbraní.

18:00 Spojené štáty v piatok oznámili novú dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 2,1 miliardy dolárov. Zahŕňa ďalšie strely pre protivzdušný systém Patriot, systémy protivzdušnej obrany Hawk s raketami a menšie drony Puma. 

17:45 Piaty prezident Ukrajiny, Petro Porošenko, sa dostal pod paľbu v Khersone spolu so svojím tímom počas humanitárnej misie.Predbežne sa nikto nezranil.

17:05 Rusko dostáva od Iránu materiál na výstavbu továrne na drony. Do plnej prevádzky by sa mohla dostať v prvej časti budúceho roka, uviedol v piatok hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. 

Biely dom zverejnil satelitný záber možnej budúcej lokality takejto továrne v osobitnej ekonomickej zóne Alabuga asi 900 kilometrov východne od Moskvy. "Vojenské partnerstvo Ruska a Iránu sa zjavne prehlbuje," uviedol Kirby s odvolaním sa na zistenia spravodajských služieb USA. Biely dom preto pripravuje odporúčanie firmám a vládam "aby neúmyselne neprispievali k iránskemu (dronovému) programu".

17:00 Bezpilotné lietadlo spadlo na kancelársku budovu v Belgorode. K obetiam na životoch nedošlo, na budove sú menšie škody, uviedol guvernér Gladkov.

16:30 Nórsky seizmologický ústav NORSAR v piatok oznámil, že zaznamenal "explóziu" na mieste Kachovskej priehrady na Ukrajine v čase, keď došlo k jej pretrhnutiu. 

Oznámenie sa nezmieňuje o príčine explózie. Podporuje však tvrdenia, že priehrada, ktorá sa nachádza v zóne kontrolovanej Ruskom, sa nepretrhla ako dôsledok škôd vzniknutých počas mesiacov ťažkých bojov.

16:13 Belgicko dodá Ukrajine delostreleckú muníciu za 32,4 milióna eur, uviedlo v piatok belgické ministerstvo obrany. Belgicko chce 105 milimetrové delostrelecké náboje dodať Kyjevu čo najskôr po zakúpení.

16:10 Ruské sily ostreľovali v piatok nemocnicu v malom meste Huljajpole v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny a zabili dvoch ľudí, oznámil vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak. 

15:30 Islandské ministerstvo zahraničných vecí v piatok uviedlo, že od 1. augusta pozastaví činnosť svojho veľvyslanectva v Moskve. Reykjavík zároveň požiadal Moskvu, aby obmedzila činnosť svojej ambasády na Islande. "Súčasná situácia jednoducho neumožňuje malej zahraničnej službe Islandu prevádzkovať veľvyslanectvo v Rusku," povedala šéfka islandskej diplomacie Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir. Podľa jej slov to nebolo jednoduché rozhodnutie, keďže Reykjavík mal s Moskvou diplomatické väzby od roku 1944.

15:15 Gesto dobrej vôle? Nie, sú to okupanti na juhu Ukrajiny, ktorí trénujú na atletické súťaže.

14:45 Poľský prezident Andrzej Duda a nemecký kancelár Olaf Scholz sa stretnú 12. júna v Paríži s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Strany budú diskutovať o možnosti vstupu Ukrajiny do NATO, ako aj o bezpečnostných zárukách, ktoré môže Kyjev dostať.

14:30 Okupanti ostreľovali nemocnicu v Hulyaipole v Záporoží. Dvaja ľudia boli zabití a dvaja ďalší boli zranení.

14:10 Podľa šéfa zahraničnej politiky Európskej únie (EÚ) Josepa Borrella "všetko nasvedčuje tomu", že za zničením Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny stojí Rusko. Utorkové zničenie priehrady spôsobilo rozsiahle záplavy, v dôsledku ktorých museli z domovov utiecť alebo byť evakuované tisíce ľudí. Voda zaplavila desiatky dedín i časti oblastnej metropoly Cherson, čo vyvolalo obavy z možného vypuknutia humanitárnej katastrofy.

13:42 Holandský Najvyšší súd v piatok rozhodol, že vzácna zbierka tzv. skýtskeho zlata z Krymského polostrova sa musí vrátiť Kyjevu. V súčasnosti sa nachádza v amsterdamskom Múzeu Allarda Piersona, ktoré si ho od Ukrajiny zapožičalo krátko pred anexiou Krymu v roku 2014. T

13:23 Obmedzený prístup k pitnej vode majú státisíce ľudí v oblastiach južnej Ukrajiny postihnutých záplavami zo zničenej Kachovskej priehrady, uviedol v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Státisícom ľudí vo viacerých mestách a dedinách sa značne sťažil prístup k pitnej vode," napísal Zelenskyj na platforme Telegram. "Vo viac než 40 obciach sa zastavil život."

12:41 Ruský vojak v zachytenom telefonáte potvrdil, že Rusko vyhodilo do vzduchu priehradu Kachovka. V zachytenom telefonáte zverejnenom ukrajinskou bezpečnostnou službou (SBU) údajný ruský vojak uviedol, že ruská sabotážna skupina zničila priehradu Kachovka v Chersonskej oblasti.

12:11 Rusko pravdepodobne sabotuje dohodu o obilí, aby si vynútilo znovuotvorenie čpavkového potrubia. Rusko pravdepodobne pokračuje v sabotáži ukrajinských dodávok obilia, aby si vynútilo ústupky pri opätovnom otvorení svojho ropovodu Togliatti-Odesa, napísalo 9. júna ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva.

11:54 Miestny televízny kanál zverejnil moment pádu drona vo Voroneži.

10:24 Skupinu ukrajinských vojakov zajatých Ruskom previezli do Maďarska. Podľa servera index.hu to vo štvrtok večer oznámila na svojej webovej stránke Ruská pravoslávna cirkev, ktorá prevoz sprostredkovala, informoval v piatok spravodajca TASR v Budapešti.

"S požehnaním Jeho Svätosti patriarchu moskovského a celej Rusi Kirilla, vďaka sprostredkovaniu Ruskej pravoslávnej cirkvi, v rámci spolupráce medzi cirkvami bola dňa 8. júna 2023 na žiadosť maďarskej strany prevezená do Maďarska skupina ukrajinských vojnových zajatcov zo Zakarpatskej oblasti, ktorí sa zúčastnili na bojoch," píše sa vo vyhlásení cirkvi.

10:16 Dvaja ľudia utrpeli v piatok zranenia po tom, čo obytnú budovu v juhoruskom meste Voronež zasiahol dron, uviedol gubernátor Voronežskej oblasti Alexandr Gusev. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

9:48 Voda na pravom brehu Chersonskej oblasti cez noc klesla o 20 cm, píšu úrady.

9:28 Rusko v noci na piatok opäť útočilo na územie Ukrajiny dronmi, riadenými strelami a raketami. Zostrelených bolo desať z dovedna 16 dronov a štyri riadené strely, uviedla v piatok ukrajinská protivzdušná obrana. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

9:00 Vo včerajšom hodnotení Inštitút pre štúdium vojny informoval o ukrajinskej protiofenzíve v troch smeroch. Podľa BBC prebiehajú tvrdé boje už druhý deň na juhozápade Záporožskej oblasti smerom z Orichivu na Tokmak. 

8:46 Britské a švédske stíhačky museli vzlietnuť k dvom ruským lietadlám, ktoré vo štvrtok večer prelietavali v blízkosti vzdušného priestoru Švédska a Severoatlantickej aliancie (NATO). V piatok o tom informovalo britské Kráľovské letectvo (RAF), píše agentúra DPA.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu