Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko kritizuje Austráliu za zablokovanie výstavby budovy ruského veľvyslanectva

 Rusko obvinilo Austráliu z rusofóbnej hystérie.
Rusko obvinilo Austráliu z rusofóbnej hystérie. (Zdroj: Twitter/@BusinessMirror)

CANBERRA - Rusko obvinilo Austráliu z rusofóbnej hystérie, pretože zrušila zmluvu o prenájme pozemku v hlavnom meste Canberra pre nové veľvyslanectvo. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AP.

Ruské veľvyslanectvo na sociálnych sieťach zverejnilo vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ktorý kroky Austrálie odsúdil. "Zrušením zmluvy o prenájme miesta na výstavbu sa Austrália svedomito naďalej posúva smerom k hlavnému prúdu tvorcov rusofóbnej hystérie," uviedol Peskov. Záležitosť označil za ďalší nepriateľský prejav Austrálie. Rusko to bude brať do úvahy a bude konať v prípade, ak sa vyskytnú záležitosti, ktoré si vyžadujú princíp reciprocity. Ruské veľvyslanectvo v Austrálii zrušenie prenájmu označilo za ďalší krok (austrálskeho premiéra) Anthonyho Albaneseho smerom k zámernému a systematickému zničeniu vzťahov s Moskvou.

Austrálsky parlament vo štvrtok prijal z iniciatívy vlády návrh zákona, ktorý zamedzí výstavbe novej budovy ruského veľvyslanectva v tesnej blízkosti parlamentu v Canberre. Albanese uviedol, že ruská ambasáda v tejto lokalite by predstavovala riziko pre národnú bezpečnosť Austrálie. Austrálsky premiér zdôraznil, že Rusko bude aj naďalej mať svoju ambasádu v Canberre, rovnako ako Austrália v Moskve a že sa na tom nič nemení. Ruské veľvyslanectvo v súčasnosti využíva budovu na canberrskom predmestí Griffith, kde už v minulosti sídlila ambasáda Sovietskeho zväzu. Úrady v Canberre výstavbu novej budovy nepovolili už predtým. Rusko však minulý mesiac na federálnom súde uspelo s odvolaním sa voči tomuto rozhodnutiu.

Viac o téme: VeľvyslanectvoRuskoAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu