Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

PERN spustil opravy poškodeného úseku ropovodu Družba: Odstavený bol pre únik ropy

Ropovod Družba
Ropovod Družba (Zdroj: TASR/AP Photo/Sven Kaestner, File)

VARŠAVA - PERN v nedeľu oznámil, že spustil opravy ropovodu prepravujúceho ropu z Ruska do Nemecka, ktorý bol dočasne odstavený po zistení úniku. Firma očakáva, že ropovod obnoví normálnu prevádzku v utorok (8. 8.). Informuje správa agentúry AP.

PERN v sobotu (5. 8.) večer zistil, že z jedného z potrubí ropovodu Družba uniká ropa, a okamžite zastavil prepravu cez toto potrubie. Hasiči a záchranné služby zabezpečili oblasť. V súčasnosti podľa firmy PERN prebieha vyšetrovanie príčiny úniku. Spoločnosť v nedeľu vo vyhlásení uviedla, že posádky sa dostali k poškodenému úseku potrubia a že prebiehajú opravy.

archívne video Sulík vysvetľuje, prečo došlo k zastávke dodávky ropy cez ropovod Družba, Ukrajina ani Rusko za tým nie sú

Sulík vysvetľuje, prečo došlo k zastávke dodávky ropy cez ropovod Družba, Ukrajina ani Rusko za tým nie sú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Druhá linka funguje bez akýchkoľvek zmien

Únik bol zistený pri meste Chodecz v strednom Poľsku približne 145 kilometrov západne od Varšavy na jednom z dvoch vedení západnej vetvy ropovodu Družba, ktorým sa ropa transportuje do Nemecka. Druhá linka funguje bez akýchkoľvek zmien, nedošlo ani k ohrozeniu zdravia miestnych obyvateľov, uviedol PERN.

Ropovod Družba je jedným z najväčších na svete a môže prepravovať 2 milióny barelov denne (1 barel = 159 litrov). Celková kapacita západnej časti oboch potrubí, ktorými sa prepravuje ropa zo stredného Poľska do Nemecka, je 27 miliónov ton ropy ročne.

Viac o téme: OpravyúnikOdstávkaRopovod Družba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu