Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Afrike môžu zasiahnuť žoldnieri: Z toho, čo plánuje Wagnerova skupina v sudánskom konflikte, ide mráz po chrbte!

Jevgenij Prigožin, šéf wagnerovcov. Zobraziť galériu (2)
Jevgenij Prigožin, šéf wagnerovcov. (Zdroj: Facebook Mikhail Khodorkovsky)

CHARTÚM - V Sudáne o nadvládu bojuje armáda a polovojenské jednotky. V severovýchodnej africkej krajine, ktorá je bohatá nielen na nerastné suroviny, presadzuje podľa pozorovateľov aj Wagnerova skupina svoje záujmy.

Kontroverzná ruská vojenská skupina wagnerovci má podľa pozorovateľov strategické ciele aj v krvavom boji o moc v Sudáne. "Wagnerovci - a teda de facto Rusko - momentálne čakajú na to, ktorá strana získa prevahu," povedal pre dpa Ben Hunter, východoafrický analytik z britskej bezpečnostnej poradenskej spoločnosti Verisk Maplecroft. Neskôr sa Wagnerova žoldnierska skupina pridružená ku Kremľu postaví na stranu víťazov a potom bude mať v krajine priamy vplyv, povedal Hunter.

Od soboty armáda vedená de facto prezidentom Abdalom Fattahom al-Burhanom bojuje s polovojenskými jednotkami Rapid Support Forces (RSF), ktorú vedie Mohammed Hamdan Daglo. Ide o moc v krajine bohatej na ropu a zlato v severovýchodnej Afrike. Wagnerovci sú oportunistická skupina na kontinente, ktorá sa primárne zaoberá prístupom k nerastným zdrojom, povedal Hunter. Kto je v krajine pri moci, je druhoradý.

Wagnerovci pôsobia v Sudáne od roku 2017, uviedla na Twitteri expertka z Centra pre medzinárodné a strategické štúdie (CSIS) vo Washingtone Catrina Doxsee. Tretiu rozlohou najväčšiu krajinu Afriky vtedy ešte viedol dlhoročný vládca Omar al-Bašír. Pretože wagnerovci boli „prispôsobiví“, skupina sa po zosadení al-Bašíra v roku 2019 spojila s dočasnou vojenskou vládou a poskytla jej vojenské vybavenie a výcvik. V tom čase boli súčasné konfliktné strany – armáda a RSF – stále na jednej strane. Podľa Juhoafrického inštitútu pre medzinárodné záležitosti (SAIIA) Rusko za podporu získalo licencie na ťažbu zlata.

Rusko plánuje námornú základňu v Sudáne

"Boj o moc v Sudáne je v podstate o sudánskej domácej politike, nie o Rusku alebo wagnerovcoch," zdôraznil Doxsee. Zdieľa hodnotenie východoafrického analytika Huntera: Hneď ako sa ukáže víťaz, Wagner by mal podporiť túto stranu, aby ochránil svoje ekonomické záujmy. Okrem toho Sudán vo februári podpísal s Moskvou dohodu o ruskej námornej základni v Port Sudan pri Červenom mori. Takáto vojenská základňa by tiež poskytla Rusku po prvýkrát priamu dovoznú a vývoznú cestu do Afriky.

V Chartúme, hlavné mesto Sudánu, zúri vojna
Zobraziť galériu (2)
V Chartúme, hlavné mesto Sudánu, zúri vojna  (Zdroj: SITA/AP/Satellite Maxar Technologies)

Wagnerovci doteraz pôsobili najmä vo vnútrozemských afrických krajinách ako Stredoafrická republika alebo Mali. Doxsee hovorí, že Sudán sa so svojimi približne 46 miliónmi obyvateľov stal pre Rusko dôležitým kúskom africkej skladačky. Ochrana ekonomických záujmov je preto pre wagnerovcov dôležitejšia ako podpora jednej zo strán súčasného konfliktu. Podľa správy Globálnej iniciatívy proti nadnárodnému organizovanému zločinu Wagnerova skupina už vo viac ako desiatke afrických krajín sleduje ekonomické ciele so zameraním na ropu, plyn, zlato a diamanty. Hovorí sa, že Afrika nadobudla strategický význam pre Rusko najmä od začiatku ukrajinskej vojny.

Viac o téme: RuskoSudánWagnerovciEkonomické záujmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu