Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Boje v Sudáne pokračovali aj po tom, ako bolo oznámené prímerie

(Zdroj: SITA/Maheen S via AP)

CHARTÚM - Boje v sudánskom hlavnom meste Chartúm pokračovali v sobotu aj po tom, ako bojujúce strany v piatok oznámili dohodu na dočasnom prímerí. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Výbuchy počas noci na sobotu utíchli, ráno sa však v Chartúme opäť ozývala streľba, píše AFP. Hlavné mesto zostáva v epicentre konfliktu. Mnohí obyvatelia sú uviaznutí vo svojich domovoch bez prístupu k vode alebo elektrine.

V Sudáne minulú sobotu (15. apríla) prepukol konflikt medzi armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF), na čele ktorého stojí Burhánov námestník, generál Muhammad Hamdán Daklú.

Dohodli sa na trojdňovom prímerí

Sudánska armáda v piatok oznámila, že sa dohodla na trojdňovom prímerí počas sviatku íd al-fitr, ktorým sa končí moslimský pôstny mesiac ramadán. Daglú podľa AFP vo vyjadrení uviedol, že o súčasnej kríze rokoval s generálnym tajomníkom OSN Antónion Guterresom a zameriava sa na humanitárne prímerie. Bojujúce strany sa na dočasnom prímerí dohodli aj predtým, dodržané však nebolo, pripomína AFP.
 

Viac o téme: BojePrímerieKonflikt Sudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu