Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čína takisto evakuuje svojich občanov zo Sudánu: Vyslala svoje lode

K evakuácii občanov pristúpili viaceré krajiny Zobraziť galériu (5)
K evakuácii občanov pristúpili viaceré krajiny (Zdroj: SITA/Sandor Ujvari/MTI via AP)

PEKING - Čína vyslala svoje lode, aby z konfliktom postihnutého Sudánu evakuovala svojich občanov. Vo štvrtok to podľa agentúry AFP uviedlo ministerstvo obrany v Pekingu.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí už v stredu špecifikovala, že v čase od 25. do 27. apríla bude zo Sudánu po mori evakuovaných približne 800 čínskych občanov. Dodala, že viac ako 300 ďalších ľudí prešlo do krajín susediacich so Sudánom po súši.

V pondelok Čína uviedla, že bezpečne evakuovala prvú skupinu svojich občanov. Peking odhaduje, že v Sudáne sa nachádza približne 1500 Číňanov. Čína podľa AFP deklaruje, že je najväčším obchodným partnerom Sudánu - od polovice roka 2022 tam investuje viac ako 130 čínskych spoločností.

K evakuácii občanov pristúpili viaceré krajiny
Zobraziť galériu (5)
K evakuácii občanov pristúpili viaceré krajiny  (Zdroj: SITA/Sandor Ujvari/MTI via AP)

Operácie na evakuáciu cudzincov zo Sudánu sa v posledných dňoch zintenzívnili - okrem iného aj vďaka tomu, že v noci na utorok začalo platiť 72-hodinové prímerie medzi bojujúcimi stranami. Situáciu komplikuje, že medzinárodné letisko v hlavnom meste Chartúm bolo po bojoch, ktoré poškodili aj mnoho lietadiel, znefunkčnené - preto bolo mnoho cudzincov do bezpečia prepravených z iných, menších letísk.

Evakuácie prebiehali aj z prístavného mesta Port Sudan

Ďalšie evakuácie prebiehali z prístavného mesta Port Sudan (Búr Súdán), ktoré sa nachádza na pobreží Červeného mora, približne 850 kilometrov od Chartúmu. Boje, ktoré vypukli v polovici apríla, si podľa sudánskeho ministerstva zdravotníctva vyžiadali životy najmenej 512 ľudí. Zranených bolo viac ako 4000 osôb. Niektoré štvrte v oblasti Chartúmu sa zmenili na ruiny, konštatuje vo svojej správe AFP s tým, že boje viedli aj k akútnemu nedostatku vody, potravín, liekov a pohonných látok.

K evakuácii občanov pristúpili viaceré krajiny
Zobraziť galériu (5)
K evakuácii občanov pristúpili viaceré krajiny  (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Agentúry OSN informovali, že z oblastí postihnutých bojmi utekajú aj sudánski civilisti, a to aj do Čadu, Egypta a Južného Sudánu. Aktérmi bojov v Sudáne sú jednotky lojálne armádnemu veliteľovi Abdalovi Fattáhovi Burhánovi a jednotky podporujúce jeho niekdajšieho zástupcu, veliteľa zoskupenia Sily rýchlej podpory (RSF) generála Muhammada Hamdána Daklúa.

Francúzsko loďou evakuovalo 400 ľudí z vyše 50 krajín

Francúzsko loďou evakuovalo z ťažkými bojmi zmietaného Sudánu dovedna 398 ľudí, informujeme s odvolaním sa na štvrtkovú správu agentúry DPA. Medzi evakuovanými sa okrem piatich francúzskych občanov nachádzali aj Nemci i občania z ďalších 50 krajín, oznámilo vo štvrtok francúzske ministerstvo zahraničných vecí v Paríži.

Fregata francúzskeho námorníctva prepravila evakuovaných ľudí z prístavného mesta Port Sudan (Búr Súdán) ležiaceho na pobreží Červeného mora do saudskoarabskej Džiddy. Od vypuknutia bojov Sudáne v polovici apríla evakuovala francúzska armáda z krajiny celkovo už 936 osôb, z toho 214 Francúzov.

K evakuácii občanov pristúpili viaceré krajiny
Zobraziť galériu (5)
K evakuácii občanov pristúpili viaceré krajiny  (Zdroj: SITA/Sandor Ujvari/MTI via AP)

Boje si podľa sudánskeho ministerstva zdravotníctva vyžiadali životy najmenej 512 ľudí. Zranených bolo viac ako 4000 osôb. Niektoré štvrte v oblasti Chartúmu sa zmenili na ruiny, konštatuje vo svojej správe agentúra AFP s tým, že boje viedli aj k akútnemu nedostatku vody, potravín, liekov a pohonných látok.

Do Maďarska priletelo 32 ľudí evakuovaných, z toho sedem Maďarov

V rámci špeciálnej evakuačnej akcie sa podarilo prepraviť zo Sudánu do Maďarska sedem Maďarov a 25 občanov ďalších ôsmich krajín. Podľa agentúry MTI to oznámil vo štvrtok nadránom maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Minister po prílete maďarského vojenského dopravného lietadla Airbus A319 z Afriky na základňu v Kecskeméte povedal, že maďarská vláda vzhľadom na občiansku vojnu v Sudáne nariadila evakuačnú akciu podporenú maďarskými ozbrojenými silami v spolupráci s rezortom diplomacie.

K evakuácii občanov pristúpili viaceré krajiny
Zobraziť galériu (5)
K evakuácii občanov pristúpili viaceré krajiny  (Zdroj: SITA/Paul Marriott/PA via AP)

Prostredníctvom tajnej operácie bolo do Maďarska cez susedný štát Džibuti dopravených sedem Maďarov a 25 občanov ôsmich krajín, medzi ktorými boli občania USA, Kanady, Nórska, Turecka i Sudánu. Ďalšie krajiny šéf rezortu nešpecifikoval. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na Facebooku uviedol, že sa tým úspešne ukončil proces evakuácie všetkých Maďarov zo Sudánu.

Viac o téme: Konflikt ČínaSudánEvakuácia občanov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu