Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

USA uvalili sankcie na šéfa pobočky wagnerovcov v africkom štáte Mali

Skupina Wagnerovcov
Skupina Wagnerovcov (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké ministerstvo financií vo štvrtok uvalilo sankcie na Ivana Maslova, ktorý stojí na čele pobočky súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny v africkom štáte Mali.

Ako informovala agentúra AFP, ministerstvo financií USA vo svojom vyhlásení uviedlo, že Vagnerova skupina by mohla používať falošnú dokumentáciu na utajenie získavania a tranzitu mín, bezpilotných lietadiel, radarov a protibatériových systémov na ich použitie na Ukrajine.

Video: Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 456

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 456 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Okrem toho Maslov ako šéf malijskej pobočky vagnerovcov "organizuje stretnutia medzi (šéfom vagnerovcov Jevgenijom Prigožinom a vládnymi predstaviteľmi viacerých afrických krajín", tvrdí ministerstvo financií.        

Nákup zbraní

Britská stanica BBC pripomenula, že hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller už v pondelok uviedol, že americké spravodajské služby majú informácie, že vedenie wagnerovcov sa s pomocou malijských orgánov pokúšalo nakúpiť zbrane od zbrojárskych spoločností tretích krajín. Tieto zbrane mali byť kupované pre Mali, v skutočnosti sa však mal uskutočniť ich transfer do Ruska.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na stredajšej tlačovej konferencii v Moskve odmietla tieto tvrdenia Američanov ako ďalšiu "kačicu" a odporučila Washingtonu, aby sa zaoberal dôsledkami vlastného vývozu zbraní.

Nasadenie v Mali západ odsúdil

Západné krajiny pred časom odsúdili nasadenie žoldnierov z Vagnerovej skupiny v Mali. Francúzske vedenie sa domnieva, že vojenská junta, ktorá sa v Mali chopila moci počas vojenského prevratu v auguste roku 2020, využíva služby wagnerovcov v snahe udržať si moc.

Bezpečnostné zložky západoafrickej krajiny Mali od roku 2012 bojujú proti džihádistom, ktorí zabili tisíce ľudí a milióny ďalších prinútili utiecť z regiónu. Predmetom znepokojenia sú prípravy bezprávia v Mali - napr. aj masaker stoviek ľudí v lokalite Moura, pričom v súvislosti s ním sa popri vládnych silách ako páchateľoch spomínajú aj wagnerovci.

Poprava minimálne 500 osôb

Správa OSN zo začiatku mája síce wagnerovcov priamo nemenovala, ale uviedla, že na poprave najmenej 500 ľudí počas protidžihádistickej operácie v oblasti Moura z marca 2022 sa zúčastnili i zahraniční bojovníci. Skupina expertov OSN v januári tohto roku pritom obvinila z účasti na tejto akcii priamo wagnerovcov.

Ministerstvo zahraničných vecí USA vo štvrtok - paralelne s oznámením rezortu spravodlivosti o Maslovovi - zaradilo na čiernu listinu dvoch malijských vojenských predstaviteľov: plukovníka Moustapha Sangareho a majora Lassineho Togolu. Podľa USA sú títo dvaja muži zapletení do vraždenia v Moure.

Americké ministerstvo financií predtým vyhlásilo Wagnerovu skupinu, na ktorej čele stojí ruský podnikateľ Jevgenij Prigožin, za nadnárodnú zločineckú organizáciu a uvalilo sankcie na viaceré spoločnosti a osoby s ňou spojené.

Viac o téme: SankcieRuskoUSAWagnerovciIvan Maslov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu