Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ťažkosti s rokovaniami o protokole o Severnom Írsku pretrvávajú, tvrdí Šefčovič

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Európska únia pokročila v rozhovoroch so Spojeným kráľovstvom týkajúcich sa protokolu o Írsku a Severnom Írsku, no ťažkosti pretrvávajú. Uviedol to v pondelok podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič po skončení zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

Šefčovič, ktorý má v mene exekutívy EÚ na starosti pobrexitové rokovania s ministrom zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Jamesom Cleverlym, na otázku novinárov o priebehu procesu uviedol, že obe strany pokročili v rokovaniach týkajúcich sa protokolu o Írsku a Severnom Írsku, ktorý je z pohľadu EÚ pevnou súčasťou dohody o brexite. Priznal však pretrvávajúce ťažkosti."Obnovili sme našu dôveru vo vzťahy so Spojeným kráľovstvom. Čím väčšie záruky získame, tým väčšiu flexibilitu môže EÚ ponúknuť," opísal situáciu Šefčovič.

Slovenský eurokomisár v januári v tejto súvislosti uviedol, že je potrebné nájsť také riešenia, ktoré by komplexne riešili problémy všetkých komunít v Severnom Írsku, aj preto je do tohto procesu zapojený aj britský minister pre Severné Írsko Chris Heaton-Harris.

Cieľom je urovnať nedoriešené problémy

V rozhovore zo 16. januára Šefčovič vyjadril nádej, že januárová dohoda o prístupe európskych expertov k britským dátam o obchode medzi Veľkou Britániou a Severným Írskom otvorí priestor pre ďalšiu spoluprácu. Podľa týždenníka Politico súčasné rozhovory medzi Bruselom a Londýnom, vnímané ako "vzájomné budovanie dôvery", majú za cieľ urovnať nedoriešené problémy ešte pred aprílovým 25. výročím Veľkopiatkovej dohody, ktorá ukončila desaťročia konfliktu v Severnom Írsku.

Viac o téme: ŤažkostiProtokolSeverné Írsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu