Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zelenskyj vyjadril odhodlanie vstúpiť do EÚ: Ukrajina je podľa Von der Leyenovej inšpiráciou pre Európu

Zelenskyj a Ursula von der Leyen Zobraziť galériu (2)
Zelenskyj a Ursula von der Leyen (Zdroj: Twitter/ Ursula von der Leyen)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v piatok odhodlanie posunúť Ukrajinu bližšie k členstvu v Európskej únii. Predseda Európskej rady Charles Michel opätovne vyjadril integrácii Ukrajiny podporu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

 "Náš cieľ je úplne jasný: začať rokovania o členstve Ukrajiny. Nebudeme strácať ani jeden deň v našej práci posunúť Ukrajinu a EÚ k sebe bližšie," uviedol Zelenskyj na spoločnom summite Ukrajiny a EÚ v Kyjeve.

Únia podľa Michelových slov stojí pri Ukrajine

"Ukrajina je EÚ, EÚ je Ukrajina," povedal Michel na tlačovej konferencii so Zelenským a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Únia podľa Michelových slov stojí pri Ukrajine dnes a bude pri nej a jej obyvateľoch i zajtra.

Hlavnou témou piatkového summitu je členstvo Ukrajiny v EÚ. Účastníci rokujú aj o poskytnutí ďalších zbraní a finančnej pomoci Kyjevu, zlepšení prístupu ukrajinských produktov na trh EÚ, pomoci s opravou energetickej infraštruktúry či uvalení nových sankcií na Rusko.

Von der Leyenová: Ukrajina je ozajstnou inšpiráciou pre Európu

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok uviedla, že Ukrajina je "skutočnou inšpiráciou pre Európu". Takisto tejto krajine prisľúbila ďalšiu podporu. TASR o tom informuje na základe vyjadrenia von der Leyenovej na sociálnej sieti.

"Budeme podporovať vaše rýchle zotavenie a obnovu," napísala na Twitteri. EÚ súčasne podľa predsedníčky EK vyvedie dôsledky voči Rusku za skazu, ktorú spôsobuje. Von der Leyenová sa v piatok zúčastnila na spoločnom summite Ukrajiny a EÚ v Kyjeve. Európska únia po summite vo vyhlásení uviedla, že Ukrajina vynaložila "značné úsilie" s cieľom posunúť sa k členstvu.

Kyjev však vyzvala, aby zaviedol ďalšie reformy, píše agentúry AFP. Únia podľa vyhlásenia "povzbudila" Ukrajinu, aby pokračovala na svojej ceste a splnila podmienky členstva, ktoré sú špecifikované v analýze EK o žiadosti o členstvo. Európska komisia v piatok zverejnila takéto analytické správy hodnotiace schopnosť Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska prevziať záväzky vyplývajúce z členstva v EÚ.

Viac o téme: VstupUkrajinaCharles MichelVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu