Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Putinov krok otriasol burzami: Pád ruských akcií a rubľa, ale aj citeľný nárast cien ropy a plynu!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruské akcie po začatí obchodovania prudko klesli, hlavný index odpisoval okolo desiatich percent. Ruský rubeľ potom voči doláru spadol najnižšie za viac ako dva mesiace. Trhy tým podľa analytikov reagujú na oznámenie ruského prezidenta Vladimira Putina o čiastočnej mobilizácii. Neskôr akcie podstatnú časť strát vymazali.

Akciový index MOEX, v ktorom sa ceny vyjadrujú v rubľoch, klesol na začiatku obchodovania až na 2002,73 bodu, čo bola najnižšia hodnota od začiatku invázie ruských vojsk na Ukrajinu z konca februára. Po začiatku invázie index pritom stratil za deň viac ako 30 percent.

Putin mení taktiku boja na Ukrajine a v Rusku vyhlásil čiastočnú mobilizáciu

Putin mení taktiku boja na Ukrajine a v Rusku vyhlásil čiastočnú mobilizáciu (Zdroj: Profimedia.sk)

Neskôr MOEX stratu zmiernil a vykazoval pokles približne o 2,4 percenta, ukázali záznamy burzy. Index RTS, v ktorom sa ceny vyjadrujú v dolároch, v rovnakom čase strácal asi 2,9 percenta na 1120 bodov. Po začiatku obchodovania sa prepadol na najnižšiu hodnotu od 27. apríla.

"Tvrdý zásah pre ruské akcie prišiel hneď z viacerých dôvodov. Vyhlásenie mobilizácie v Rusku prišlo v rovnaký deň, keď separatisti na Ukrajine ohlásili, že chcú urýchliť referendum o pripojení k Rusku. Čiastočne sa pod prepad podpísali tiež plány ruskej vlády zvýšiť dane na ťažbu a vývoz komodít," uviedol analytik XTB Štefan Hájek.

V Rusku ide o prvú mobilizáciu od druhej svetovej vojny. Dotýka sa hlavne ruských občanov v zálohe a s vojenskou skúsenosťou; platiť začala okamžite. Ruské energetické firmy Rosnefť a Gazprom v jednej chvíli strácali každá zhruba 12 percent. Taktiež ich straty sa neskôr zmiernili.

"Najväčšie ruské spoločnosti, ako je Lukoil, Gazprom a Novatek, teda stiahli celý ruský index výrazne nižšie. Hoci je ruský akciový a devízový trh z veľkej časti odstrihnutý od zahraničných investorov, napätie posledných dní môže držať pod tlakom predovšetkým akcie. Vývoj ruského rubľa bude z veľkej časti závisieť od pokračujúcich pokusov Európy o odstrihnutie ruských energií," dodal Hájek.

Ruský rubeľ sa dopoludnia prepadol až na 62,7975 za dolár, čo bola najslabšia hodnota od 7. júla. Straty sa mu však podarilo zmazať a neskôr sa obchodoval s miernym rastom na úrovni 60,50 rubľa za dolár. Rubeľ zvrátil aj počiatočné straty k euru, ku ktorému pridával 1,2 percenta. K čínskemu jüanu rubeľ vykazoval rovnaký rast.

Putinov krok otriasol burzami:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Rubeľ je tento rok najvýkonnejšou menou na svete. Prispelo k tomu však najmä mimoriadne obmedzenie pohybu kapitálu, ktoré zaviedla centrálna banka v snahe zastaviť masívny výpredaj ruských aktív a zabrániť odlivu devíz.

Ceny ropy sa po vyhlásení citeľne zvyšujú

Ceny ropy sa dnes na svetových trhoch výrazne zvyšujú, predpoludním pridávali viac ako dve percentá. Reagujú tak na vyhlásenie čiastočnej mobilizácie v Rusku, ktorá vyvoláva obavy z obmedzenia dodávok ropy a plynu.

Okolo 11:40 SELČ cena severomorskej ropy Brent vykazovala rast o 2,5 percenta na 92,87 dolára za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI si pripisovala rovnako 2,5 percenta a obchodovala sa za 86,07 dolára za barel.

Vyhlásenie mobilizácie je ďalšou eskaláciou konfliktu a spôsobí zvýšenie neistoty pri ruských dodávkach energie, uviedol analytik spoločnosti ING Warren Patterson. "Tento krok by mohol prípadne viesť k výzvam k agresívnejším akciám voči Rusku v podobe sankcií zo strany Západu," citovala ho agentúra Reuters.

Po invázii ruských vojsk na Ukrajinu cena ropy prudko vzrástla a v marci sa Brent dostal zhruba na 139 USD, najvyššie od roku 2008. Na začiatku decembra majú nadobudnúť účinnosť sankcie EÚ zakazujúce dovoz ruskej ropy po mori.

Spojené štáty medzitým uviedli, že tento týždeň na Valnom zhromaždení OSN neočakávajú prelom v otázke oživenia iránskej jadrovej dohody z roku 2015. To znižuje vyhliadky na návrat iránskej ropy na medzinárodné trhy.

Dokument Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ich spojencov na čele s Ruskom ukazuje, že skupina v auguste zaostala za svojím ťažobným cieľom o 3,583 milióna barelov denne. To predstavuje zhruba 3,5 percenta celosvetového dopytu.

Aj plyn pre európsky trh zdražuje

Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh sa dnes výrazne zvyšuje. Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina vyhlásiť v krajine čiastočnú mobilizáciu totiž medzi investormi zvyšuje obavy ohľadom vývoja na globálnych energetických trhoch. Cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním v októbri vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku si po poludní pripisovala zhruba osem percent asi na 210 eur za megawatthodinu (MWh).

Cena je tak teraz mnohonásobne vyššia ako pred rokom, keď sa pohybovala v blízkosti 30 eur za MWh. Ceny plynu v Európe tento rok tlačia nahor najmä obmedzovanie dodávok z Ruska. Situácia okolo dodávok ruského plynu sa skomplikovala, keď Rusko vo februári začalo útok na Ukrajinu a Európska únia v odvete prijala sériu protiruských sankcií.

Podľa analytikov zo spoločnosti Refinitiv dnes budú ceny plynu podporovať vyhliadky na to, že, "ohlásená mobilizácia a s ňou spojená eskalácia konfliktu zrejme vytvorí nové riziká pre finančný aj energetický systém". Vyhlásenie čiastočnej mobilizácie v Rusku podľa poradenskej spoločnosti Auxilione zatienilo na trhu s plynom ďalšie správy, napríklad zoštátnenie spoločnosti Uniper. Tá je najväčším dovozcom ruského plynu v Nemecku.

Dolár sa posilnil na 20-ročné maximum

Dolár sa posilnil v stredu na nové 20-ročné maximum, keď trhy reagovali na vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina o čiastočnej mobilizácii. Správa z Moskvy tak ešte zvýšila napätie na trhoch, ktoré očakávajú, že americká centrálna banka oznámi v stredu ďalšie výrazné zvýšenie úrokových sadzieb v USA.

Na túto situáciu reagoval dolárový index, ktorý meria silu amerického dolára voči košu šiestich hlavných mien. Index vzrástol o 0,5 % na 110,87 bodu, čo je najvyššia hodnota od roku 2002. Naopak, Putinovo vyhlásenie zvýšilo tlak na európske meny vrátane eura, keďže ešte posilnilo obavy o vývoj európskej ekonomiky. Tie sú vysoké už z dôvodu výrazného obmedzenia dodávok ruského plynu do Európy.

Kurz eura klesol na dvojtýždňové minimum 0,9885 USD/EUR, pričom sa priblížil k najnižšej úrovni za 20 rokov, ktorú európska jednotná mena zaznamenala začiatkom septembra. Medzičasom sa kurz eura mierne zotavil a pohyboval sa na úrovni 0,9912 USD/EUR. 

Klesol aj kurz libry, pričom ten ešte pred Putinovým prejavom k národu dosiahol nové 37-ročné minimum 1,1304 USD/GBP. "Správa z Ruska momentálne prekonala efekt očakávaní výrazného zvýšenia úrokových sadzieb zo strany Fedu," uviedol menový stratég zo Société Générale Kenneth Broux. "Obavy z možnej eskalácie konfliktu zasiahli európske meny. A v prípade, že Fed vo svojej menovej politike dnes večer pritvrdí, potom môžeme počítať s ďalším nabalením strát," dodal.

Viac o téme: CenyVojnaRopaRubeľRuskoVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu