Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nervozita na finančných trhoch: Euro a libra klesli, dolár vzrástol na 20-ročné maximum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Yuki Iwamura)

NEW YORK - Nervozita na finančných trhoch vyhnala v stredu bezpečný dolár na nové 20-ročné maximum, keďže rastúce úrokové sadzby centrálnych bánk vo svete oživili obavy z recesie. Euro sa, naopak, oslabilo a britská libra klesala takmer na historické minimá pre obavy z plánov na radikálne zníženie daní v Británii.

Dolárový index, ktorý meria silu amerického dolára voči košu šiestich hlavných mien, vzrástol v stredu počas obchodovania v Ázii o 0,5 % a dosiahol nové maximum 114,70 bodu.

Americký Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky, agresívne zvyšuje úrokové sadzby. Aj ďalšie hlavné centrálne banky dvíhajú úroky. Rastúce náklady na pôžičky tak vyvolávajú obavy z globálnej recesie a prispeli k nárastu výnosov dlhopisov na celom svete.

Spoločná európska mena euro v stredu klesla o  0,45 % na 0,9550 USD. To nie je ďaleko od nedávneho 20-ročného minima 0,9528 USD/EUR, pričom najnovší vývoj plynovej krízy v eurozóne prispel k pochmúrnym vyhliadkam jednotnej meny.

Britská libra sa v stredu prepadla o 0,95 % na 1,06345 USD, čím zmazala marginálny zisk 0,4 % v predchádzajúcom dni. Plány ministra financií Kwasiho Kwartenga na zníženie daní vyvolávajú totiž obavy o verejné financie Spojeného kráľovstva.

Ceny ropy v stredu klesli 

Ceny ropy v stredu klesli pre obavy zo spomalenia globálnej ekonomiky a dopytu. Aj posilnenie dolára ovplyvnilo vývoj na trhu s ropou. Obavy zo spomalenia dopytu sa vrátili po tom, čo údaje Amerického ropného inštitútu ukázali, že zásoby ropy v USA minulý týždeň vzrástli oveľa viac, ako sa očakávalo. A to o 4 milióny barelov namiesto odhadovaných 333.000 barelov.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v novembri sa v stredu o 7.33 h SELČ predával po 77,17 USD (80,02 eura). To bolo o 1,33 USD alebo 1,69 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena novembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 1,43 USD alebo 1,66 % na 84,84 USD za barel.

Viac o téme: EuroDolárLibra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu