Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoôsmy (20. september 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (8)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Už 146 tiel, prevažne civilistov, exhumovali ukrajinskí forenzní experti z masového pohrebiska, ktoré bolo minulý týždeň objavené pri meste Izium v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Kremeľ poprel tvrdenia, že príslušníci ruskej armády páchali v Charkovskej oblasti vojnové zločiny, a označil ich za "klamstvo". Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

208. deň vojny na Ukrajine

208. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil v utorok ruskú inváziu na Ukrajinu za návrat do doby imperializmu. Macron sa takto vyjadril vo svojom prejave na všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN, informuje agentúra AFP. "To, čoho sme svedkami od 24. februára, je návrat do doby imperializmu a kolónií. Francúzsko to odmieta a bude sa vytrvalo snažiť o mier," povedal francúzsky prezident na VZ OSN. "Kto je teraz hegemónom, ak nie Rusko?" dodal.

21:54 Separatistický líder bosnianskych Srbov Milorad Dodik sa v utorok v Moskve stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Prijatie sa uskutočnilo len deň po tom, ako Dodik v rozhovore pre ruskú agentúru TASS podporil ruskú agresiu voči Ukrajine.

Agentúra AP napísala, že Dodik, srbský člen trojčlenného predsedníctva Bosny a Hercegoviny (BaH), sa s Putinom stretáva často, najmä pred voľbami, keď chce silne prorusky orientovaným bosnianskosrbským voličom ukázať, že má Putinovu podporu. Naposledy sa Dodik s Putinom stretol v júni, teda niekoľko mesiacov po februárovej invázii Ruska na Ukrajinu, sumarizovala AP.

20:52 Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdil v utorok proruskými úradmi plánované referendá o anexii častí Ukrajiny, pričom uviedol, že medzinárodné spoločenstvo ich neuzná. Akékoľvek hlasovanie o anexii je podľa jeho slov právne bezvýznamné. Predmetné referendá zároveň označil za "výsmech" a "vrchol cynizmu", informujú agentúry AFP a Reuters.

20:13 Viac ako 20 ruských ľudskoprávnych a prodemokratických hnutí vyzvalo príslušníkov ruskej armády na Ukrajine, aby sa vzdali do zajatia skôr, ako nadobudne platnosť zákon, ktorým sa tento krok stane trestným činom. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá doplnila, že výzva týchto organizácií je zverejnená na webovej stránke ruského hnutia Vesna.

19:41 Severoatlantická aliancia a Spojené štáty americké v utorok odsúdili proruskými úradmi plánované referendá o anexii častí Ukrajiny ako "fiktívne" a vyhlásili, že ich výsledky neuznajú. "Tieto referendá sú urážkou zásad suverenity a územnej celistvosti, ktoré sú základom medzinárodného systému," povedal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. "Ak sa to naozaj stane, Spojené štáty nikdy neuznajú nároky Ruska na akékoľvek údajne anektované časti Ukrajiny," povedal.

18:56 Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok odsúdil plány Moskvou podporovaných predstaviteľov zorganizovať v okupovaných častiach Ukrajiny referendá o pripojení k Rusku. Tieto kroky musí podľa neho medzinárodné spoločenstvo odsúdiť. Informovali o tom agentúry DPA a AFP. "Je jasné, že tieto fingované referendá nemožno akceptovať a nevzťahuje sa na ne medzinárodné právo ani dohovory, ku ktorým dospelo svetové spoločenstvo," povedal Scholz novinárom v New Yorku, kde sa zúčastňuje na Valnom zhromaždení OSN. "Je to len pokus o imperialistickú agresiu, ktorý tým má byť prikrášlený," poznamenal Scholz a opätovne vyzval na stiahnutie ruských síl z Ukrajiny.

18:09 Európska únia nikdy neuzná referendá nanútené ruskými okupantmi na Ukrajine. Uviedol to v utorok Peter Stano, hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella. "EU už v minulosti avizovala, že takéto referendá nanútené ruskými okupantmi budú ilegálne, budú považované za pokračovanie podkopávania suverenity a nezávislosti Ukrajiny, ich výsledky nebudú uznané a uvrhnú tieto územia do ešte väčšej izolácie s tým, že voči organizátorom budú vyvedené dôsledky, najčastejšie sankcie," uviedol Stano.

17:37 Slovinsko poskytne Ukrajine 28 modernizovaných sovietskych tankov, výmenou za ktoré dostane od Nemecka 35 obrnených nákladných vozidiel a päť tankov. Informoval o tom slovinský premiér Robert Golob po telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Nemecká strana dosiaľ takúto dohodu oficiálne nepotvrdila, uvádza v utorok nemecká agentúra DPA.

17:08 Záporožská oblasť na juhovýchode Ukrajiny usporiada referendum o pripojení sa k Rusku v rovnakom termíne (od 23. do 27. septembra), ako tri ďalšie oblasti okupované ruskými silami. V utorok to ohlásil promoskovský miestny predstaviteľ, informuje agentúra AFP. "Dnes som podpísal nariadenie o konaní referenda o územnej príslušnosti (Záporožskej) oblasti" od 23. do 27. septembra," uviedol na sociálnej sieti Telegram predstaviteľ tamojšej Moskvou dosadenej samosprávy Jevhen Balyckyj.

15:04 Referendum o pripojení sa k Rusku sa v ukrajinskej Chersonskej oblasti bude konať v termíne 23. – 27. septembra, oznámil v utorok Moskvou dosadený šéf lokálnej samosprávy. Informuje o tom agentúra AFP. "Som si istý, že začlenenie Chersonskej oblasti do Ruskej federácie zaistí naše územie a obnoví historickú spravodlivosť," povedal vo vyhlásení na sociálnych sieťach šéf Ruskom podporovanej samosprávy Chersonskej oblasti Vladimir Saldo.

14:58 Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny v utorok oznámili, že v Doneckej ľudovej republike (DĽR) a Luhanskej ľudovej republike (LĽR) sa v termíne 23. – 27. septembra uskutočnia referendá o pripojení sa k Ruskej federácii. Obdobné referendum – avšak bez konkrétneho dátumu – avizovali aj predstavitelia okupovanej juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

13:39 Ruský parlament v utorok schválil návrh zákona sprísňujúci tresty za viacero trestných činov spáchaných počas vojenskej mobilizácie či bojových operácií. Týka sa to okrem iného dezercie, poškodenia vojenského majetku či neuposlúchnutia rozkazu nadriadeného. Predmetný návrh prijali poslanci dolnej komory ruského parlamentu (Štátna duma) v utorok počas druhého a tretieho čítania.

13:37 Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil v utorok snahy Spojených štátov o zachovanie ich svetovej dominancie, ktoré sú podľa neho odsúdené na neúspech. Pri preberaní poverovacích listín od nových veľvyslancov v Rusku Putin povedal: "Objektívny vývoj smerom k multipolárnemu svetu sa stretáva s odporom tých, ktorí sa snažia zachovať si hegemóniu vo svetových záležitostiach a všetko ovládať – Latinskú Ameriku, Európu, Áziu a Afriku. Hegemónovi sa toto dosť dlho darilo, avšak nemôže to pokračovať večne... Bez ohľadu na udalosti na Ukrajine," dodal šéf Kremľa.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (8)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

13:25 Traja ruskí vojaci, ktorí "surovo zaobchádzali" s civilistami počas okupácie dediny Jahidne, sa teraz musia postaviť pred súd. V utorok o tom informoval portál britskej televízie Sky News. Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že muži sa zúčastnili na útokoch v dedine Jahidne v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny, kde bolo celé týždne uväznených do 300 ľudí. Podľa prokuratúry ruskí vojaci "so zbraňami v rukách násilím vnikli do domov civilistov a náhodne strieľali z automatických zbraní do priestorov, kde sa ukrývali dospelí a deti".

13:11 Rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer obhajoval sankcie uvalené na Rusko za jeho inváziu na Ukrajine. Medzinárodné spoločenstvo však vyzval, aby tieto opatrenia prehodnocovalo a sledovalo, či sú primerané. "Sankcie by nemali oslabovať viac nás než tých, voči ktorým majú byť v platnosti," povedal Nehammer pre rakúske médiá pred 77. zasadnutím Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Karl Nehammer
Zobraziť galériu (8)
Karl Nehammer  (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

Upozornil, že takéto opatrenia nesmú spôsobovať utrpenie žiadnej z krajín, ktorá sa na nich podieľa. "Preto napríklad v Rakúsku nie je žiadne embargo na plyn," povedal. Sankcie však označil za "najmierovejší spôsob", ako vyjadriť protest voči vojne a utrpeniu a dať najavo, že to ďalej takto nemôže pokračovať.

Viac o téme: RuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu