Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemecko a Česko schválili vstup Švédska a Fínska do NATO: Turecko zablokovalo začiatok rokovaní

Nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann Zobraziť galériu (2)
Nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Nemecká vláda v stredu schválila žiadosť Fínska a Švédska o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO). Na sociálnej sieti Twitter to oznámil spolkový minister spravodlivosti Marco Buschmann. Informujú o tom agentúry DPA a Reuters.

"Teší ma, že že Fínsko a Švédsko chcú vstúpiť do NATO. Liberálne demokracie sa zbližujú a NATO sa posilňuje. (Nemecký) vládny kabinet dnes rozhodol o schválení žiadostí o členstvo v Aliancii," napísal na Twitteri Buschmann.

Fínsko a Švédsko "dostalo zelenú" od nemeckej vlády len niekoľko hodín po tom, ako tieto severské krajiny oficiálne predložili svoje žiadosti o členstvo v NATO. Berlín v stredu oficiálne udelil svoj súhlas s prijatím oboch krajín do obrannej aliancie. To umožňuje nemeckému veľvyslancovi pri NATO Rüdigerovi Königovi podpísať dva prístupové protokoly po ukončení interného prijímacieho procesu, vysvetlila DPA.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier už tiež udelil svoj súhlas na podpísanie všetkých potrebných dokumentov. Ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková ešte predtým uviedla, že proces prijímania Švédska a Fínska do NATO bude rýchly. 

Česká vláda schválila vstup Švédska a Fínska do NATO

Vláda Českej republiky schválila v stredu vstup Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie. Na sociálnej sieti Twitter to oznámil český premiér Petr Fiala s tým, že armády oboch severských krajín podľa neho spĺňajú kritériá pre prijatie do NATO.

"Česká vláda vstup Švédska i Fínska jednoznačne schválila," uviedol Fiala počas stredajšieho zasadnutia vládneho kabinetu. Dodal, že teraz tento krok musia schváliť aj obe komory českého parlamentu – Poslanecká snemovňa a Senát. "Neočakávam však žiadne komplikácie," napísal na Twitteri. Predseda českej vlády doplnil, že armády Švédska a Fínska sa spolu so silami Aliancie zúčastnili na spoločných cvičeniach. "Plnia všetky kritériá nutné pre prijatie do NATO," zdôraznil.

Turecko zablokovalo začiatok rokovaní

Turecko v stredu zablokovalo začiatok prístupových rokovaní Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Informuje o tom agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na zdroje z NATO.  Severoatlantická rada, ktorá je hlavným politickým rozhodovacím orgánom NATO, pre nesúhlas Ankary nemohla prijať rozhodnutie o začatí prístupového procesu.

Erdogan vyzval NATO, aby rešpektovalo obavy Turecka 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý hrozí, že zablokuje žiadosť Fínska a Švédska o vstup do NATO, vyzval v stredu členov Severoatlantickej aliancie, aby rešpektovali obavy Ankary týkajúce sa spomínaných severských krajín. Tie Turecko obviňuje z toho, že poskytujú útočisko teroristom. Informuje o tom agentúra AFP.

"Rozšírenie NATO vnímame ako zmysluplné iba vtedy, ak sa preukáže rešpekt k našej citlivosti... Naše jediné očakávanie je, že spojenci NATO... najskôr porozumejú našej citlivosti, rešpektujú ju a nakoniec podporia," uviedol Erdogan s tým, že citlivosť Turecka súvisí s jeho snahou ochrániť svoje hranice pred útokom teroristických organizácií.      

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

Turecký prezident totiž obviňuje Švédsko z toho, že poskytuje útočisko členom Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú vníma Ankara aj jej západní spojenci ako teroristickú organizáciu. "Požiadali sme ich, aby nám vydali 30 teroristov, no odmietli to. Nepošlete nám späť teroristov a potom nás žiadate o podporu v súvislosti s členstvom v NATO? Aliancia je bezpečnostná organizácia. Preto nemôžeme povedať áno na to, aby bola táto bezpečnostná organizácia zbavená bezpečnosti," vyhlásil Erdogan. Švédsko okrem toho uvalilo embargo aj na predaj zbraní do Turecka od roku 2019 po tom, ako sa Ankara zapojila do vojenského konfliktu v Sýrii.

Erdogan okrem toho uviedol, že jeho krajina sa nestavia pozitívne k žiadosti fínskej a švédskej delegácie o návštevu Ankary, kde chcú rokovať o tureckých výhradách. "Chcú prísť v pondelok. Nemali by sa obťažovať, nie je to potrebné," uviedol turecký líder.

Milanovič prikáže veľvyslancovi pri NATO nepodporiť prihlášku Fínska a Švédska

Chorvátsky prezident Zoran Milanovič plánuje poveriť veľvyslanca Chorvátska pri Severoatlantickej aliancii Maria Nobila, aby hlasoval proti prijatiu Fínska a Švédska do aliancie, kým sa nezmení volebný zákon v Bosne a Hercegovine v prospech bosnianskych Chorvátov. Informuje o tom agentúra Hina.

"Nie je to akt voči Fínsku a Švédsku, ale je to pre Chorvátsko," povedal Milanovič, ktorý tvrdí, že chorvátska menšina v Bosne a Hercegovine je ako politická entita ničená a je národným záujmom Chorvátska tomu zabrániť.

Chorvátsky rezort diplomacie minulý týždeň uviedol, že Nobilo sa bude pri hlasovaní držať inštrukcií ministerstva, a nie prezidenta. Milanovič poukázal, že Turecko, ktoré nesúhlasí so vstupom Švédska a Fínska do NATO, ukazuje, ako sa má bojovať za národné záujmy.

Chorvátsky prezident vyzval aj parlament, aby neratifikoval zmluvu o pristúpení Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. "Budem o tom hovoriť do poslednej chvíle a upozorňujem, že posledné slovo má parlament," povedal. Milanovič je presvedčený, že takýto krok by obrátil pozornosť medzinárodného spoločenstva na chorvátske záujmy. 

Biden podporil vstup Švédska a Fínska do NATO

Americký prezident Joe Biden vyjadril v stredu Švédsku a Fínsku silnú podporu čo sa týka ich žiadosti o vstup do NATO. Obom krajinám navyše ponúkol pomoc, ak by im počas prístupového procesu hrozila "agresia". Informuje o tom agentúra AFP a vyhlásenia zverejneného na stránke Bieleho domu.

Biden uviedol, že "Spojené štáty budú spolupracovať s Fínskom a Švédskom s cieľom nepoľaviť v ostražitosti voči akýmkoľvek hrozbám" pre ich spoločnú bezpečnosť a budú tiež čeliť prípadnej agresii alebo jej hrozbe počas procesu posudzovania žiadosti oboch krajín o vstup do NATO. "Srdečne vítam a silne podporujem historické žiadosti Fínska a Švédska o členstvo v NATO," podotkol Biden. Zároveň uviedol, že sa teší na spoluprácu s americkým Kongresom a spojencami NATO ohľadom rýchleho začlenenia Fínska a Švédska do "najsilnejšej obrannej Aliancie v dejinách".

Viac o téme: NemeckoNATOŠvédskoFínskoMarco Buschmann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu