Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zaoberáme sa výhradami Turecka k členstvu Švédska a Fínska v NATO, uviedol Stoltenberg

Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

KODAŇ - Výhrady Turecka voči žiadosti o vstup Švédska a Fínska do NATO sa Aliancia snaží vyriešiť. Vo štvrtok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v reakcii na rozhodnutie Ankary zablokovať začiatok prístupového procesu týchto dvoch krajín. Informovala o tom agentúra AFP.

"Samozrejme, zaoberáme sa obavami, ktoré vyjadrilo Turecko, aby sme dospeli k dohode, ako ísť ďalej," povedal Stoltenberg. Poukázal pritom na "dlhodobé skúsenosti Aliancie v schopnosti prekonávať rozdiely a dohodnúť sa". Šéf NATO tak naďalej verí, že Aliancia dosiahne rýchle rozhodnutie o prijatí oboch severských krajín. Fínsko a Švédsko v stredu oficiálne podali svoje žiadosti o členstvo v Severoatlantickej aliancii. S ich prijatím musí súhlasiť všetkých 30 členských krajín.

NATO
Zobraziť galériu (2)
NATO  (Zdroj: Getty Images)

Rozhodnutie Helsínk a Štokholmu požiadať o vstup do NATO bolo motivované obavami o bezpečnosť, ktoré vyvolala ruská vojenská invázia na Ukrajinu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu vyhlásil, že Ankara nemôže súhlasiť s navrhovaným rozšírením NATO, keďže by podľa neho ohrozilo bezpečnosť Aliancie. Erdogan obviňuje Štokholm a Helsinki z toho, že poskytli útočisko členom Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Tureckom považuje za teroristickú organizáciu.

Viac o téme: NATOTureckoŠvédskoJens StoltenbergFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu