Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hovorca Kremľa prekvapil: Rusko prvýkrát priznalo problémy na Ukrajine a obrovské straty

Peskov prvýkrát priznal straty ruskej strany na Ukrajine. Zobraziť galériu (3)
Peskov prvýkrát priznal straty ruskej strany na Ukrajine. (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko, Rodrigo Abd)

KYJEV/MOSKVA - Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu prišlo zhruba o 18.900 vojakov, uviedla dnes ukrajinská armáda. Hovorca ruského prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peskov neskôr v rozhovore so stanicou Sky News pripustil, že Rusko na Ukrajine utrpelo značné straty, aj keď Moskva zatiaľ potvrdila iba 1351 padlých vojakov. O raste strát ukrajinských síl dnes informovalo aj ruské ministerstvo obrany. Podobné informácie uvádzané oboma bojujúcimi stranami nemožno nezávisle overiť.

archívne video

Zábery z Chersonskej oblasti, kde ukrajinskí vojaci podľa vlastných slov porazili okupačnú delostreleckú jednotku (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Ukrajinský generálny štáb podľa agentúry Ukrinform tiež tvrdí, že Moskva doteraz stratila okrem iného 698 tankov, 1891 bojových obrnených vozidiel, 332 delostreleckých systémov, 108 salvových raketometov, 55 systémov protivzdušnej obrany, 150 lietadiel, 135 vrtuľníkov, 1358 vozidiel, 111 bezpilotných lietadiel, 76 cisterien a štyri raketové odpaľovacie zariadenia.

Priznanie z ruskej strany

Ruská armáda od začiatku "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva nazýva vojenskú inváziu na Ukrajinu, hlási okrem iného zničenie 125 lietadiel, 93 vrtuľníkov, 413 bezpilotných lietadiel, 227 protilietadlových raketových systémov, 1987 tankov a ďalších 8 a mínometov. Podľa agentúry TASS to v utorok oznámil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ukrajinská strana údaje o stratách svojich ozbrojených síl neuvádza a zdržanlivá je pokiaľ ide o ruskú armádu aj Moskva.

Hovorca Kremľa prekvapil: Rusko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ruské ministerstvo obrany naposledy koncom marca oznámilo, že počas "špeciálnej operácie" prišlo o život 1351 ruských vojakov. Ruská služba stanice BBC v stredu uviedla, že zhruba 20 percent doteraz identifikovaných padlých ruských vojakov na Ukrajine sú dôstojníci.

Máme značné straty, je to tragédia, priznal Peskov

"Máme značné straty, je to pre nás obrovská tragédia," vyhlásil Peskov v britskej Sky News. Hovorca Kremľa tiež vyhlásil, že Moskva stiahla svoje vojenské jednotky z okolia Kyjeva a Černihivu, aby preukázala dobrú vôľu pri rusko-ukrajinských rokovaniach. K Mariupolu Peskov povedal, že obliehané mesto je súčasťou takzvaných ľudových republík v ukrajinskom Donbase, ktorých nezávislosť na Kyjeve Moskva uznala krátko pred svojím vpádom do susednej krajiny.

Hovorca Kremľa prekvapil: Rusko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Viac o téme: StratyRuskoDmitrij PeskovKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu