Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rusko na Ukrajine spáchalo vojnové zločiny: Zabíjanie civilistov v Buči je jedným z nich, vyhlásil Scholz

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

VARŠAVA - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v sobotu uviedla, že to vyzerá tak, že ruská armáda na Ukrajine spáchala vojnové zločiny, keď útočila na civilistov. Incidenty na Ukrajine, pri ktorých zahynuli civilisti, však podľa nej musia ešte preskúmať právnici. Správu sme prevzali od agentúry Reuters.

"Moje inštinkty mi hovoria, že ak toto nie je vojnový zločin, tak čo je potom vojnový zločin. Ja som však vyštudovaná lekárka a toto musia starostlivo vyšetriť právnici," uviedla von der Leyenová pre novinárov vo vlaku na ceste z Kyjeva, kde sa v piatok stretla s ukrajinským prezidentom.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (3)
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Leyenová navštívila mesto Buča

Predsedníčka EK počas svojho pobytu na Ukrajine navštívila i mesto Buča, v ktorom v piatok začali ukrajinské úrady exhumovať obete pochované v masových hroboch, ktoré podľa ukrajinských predstaviteľov prišli o život v čase, keď mesto okupovali ruskí vojaci. "Na vlastné oči sme mohli vidieť, že ničenie v meste bolo zamerané na životy civilistov. Obytné budovy nie sú vojenské ciele," povedala von der Leyenová o Buči.

Rusko na Ukrajine spáchalo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Rusko poprelo akékoľvek obvinenia

Európska únia podľa predsedníčky EK spolupracuje s Ukrajinou na vytvorení spoločného vyšetrovacieho tímu, aby boli pozbierané dôkazy o možných vojnových zločinoch, ktoré bude možné v budúcnosti použiť na súde. "Je veľmi dôležité, aby to bolo dobre zdokumentované, aby neprišlo na súde k porážke, pretože dôkazy nebudú dostatočne dobré," uviedla von der Leyenová. Rusko poprelo akékoľvek obvinenia zo strany Ukrajiny a Západu z toho, že pácha vojnové zločiny, pričom popiera, že na Ukrajine útočí na civilné ciele.

Viac o téme: Vojnové zločinyRuskoUrsula von der LeyenováVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu