Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Ukrajinský vojak, ktorého odkaz Rusom obletel svet: Mal byť mŕtvy, teraz dostal medailu

Roman Hrybov bol prepustený v rámci výmeny zajatcov a dostal medailu.
Roman Hrybov bol prepustený v rámci výmeny zajatcov a dostal medailu. (Zdroj: Twitter/Hanna Liubakova, screenshot)

KYJEV - Ukrajinský vojak Roman Hrybov, ktorý na začiatku invázie povedal dôstojníkovi na ruskej vojnovej lodi, aby sa „poj..al" , bol prepustený v rámci výmeny zajatcov a ocenený medailou za svoje služby, uviedlo v utorok ukrajinské ministerstvo obrany.

Roman Hrybov z ukrajinskej pohraničnej stráže slúžil na Haďom ostrove - skalnatom výbežku južne od prístavu Odesa, keď sa v prvý deň ruskej invázie na Ukrajinu dostal pod ruské letecké a námorné bombardovanie. Keď boli požiadaní, aby zložili zbrane, Hrybov odpovedal vysielačkou vzdorovito: "Ruská vojnová loď, po..b sa."

Podľa pôvodných správ trinásť príslušníkov pohraničnej stráže na ostrove zomrelo po tom, čo sa odmietli vzdať, pričom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že každý strážca bude posmrtne ocenený titulom Hrdina Ukrajiny. Len o niekoľko dní neskôr však ukrajinská štátna pohraničná stráž uviedla, že vojaci sú stále nažive a Rusko ich zajalo.

Ukrajinský parlament neskôr informoval, že v rámci prvej veľkej výmeny zajatcov s Ruskom bolo prepustených devätnásť príslušníkov armády (nie trinásť, ako sa pôvodne tvrdilo), píše denník The Guardian. V nedeľu Zelenskyj v rozhovore s ruskými novinármi povedal, že niektorí vojaci zomreli, niektorí boli zajatí. "Všetci, ktorí boli zajatí, boli vymenení. S týmto návrhom prišlo Rusko. Bez váhania sme ich vymenili. Tí, čo zomreli, sú hrdinovia." Ukrajinské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že Hrybov je teraz doma v meste Čerkasy a zverejnilo na Twitteri video, na ktorom je vidieť, ako dostáva od miestnych úradov medailu za svoje činy.

Nahrávky rozhlasovej výmeny z Hadieho ostrova zahŕňajúcej Hrybova sa stali virálnymi na sociálnych sieťach. Táto fráza sa stala protestným pokrikom pre ukrajinských obrancov a tamojšia pošta ju pripomenula na poštovej známke. Použitie tohto výrazu ukrajinskou spoločnosťou bolo vychvaľované ako jeden z príkladov toho, ako sa krajina snažila podkopať legitímnosť ruskej invázie nevojenskými prostriedkami. Incident na Haďom ostrove bol ale na druhej strane udávaný ako príklad toho, ako sa počas vojny mohli šíriť neoverené informácie.

Viac o téme: RuskoUkrajinaHadí ostrovRoman Hrybov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu