Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neuveriteľná správa! VIDEO Oplakávaní ukrajinskí hrdinovia z Hadieho ostrova sú nažive

Pohraničníci z Hadieho ostrova sú nažive Zobraziť galériu (3)
Pohraničníci z Hadieho ostrova sú nažive (Zdroj: Topky.sk/koláž)

MOSKVA - Celý svet pár dňami oplakával obrancov Hadieho ostrova, ktorí sa odmietli vzdať ruským útočníkom a údajne boli zbombardovaní. Ukrajinský prezident ich označil za hrdinov a avizoval vyznamenanie in memoriam. Z Moskvy však prišli správy o ich zajatí. Ruské médiá zverejnili aj zábery, na ktorých je vidieť, že sú živí.

Na takzvaný Hadí ostrov v Odeskej oblasti bol krátko po začatí ruských útokov vyslaný malý oddiel vojakov, ktorí mali brániť strategicky významné územie. Už onedlho však do sveta vyslali srdcervúce video, zachytávajúce údajne ich posledné momenty. Po príchode vojenskej lode im bolo povedané, aby sa vzdali, no oni Rusom odkázali, aby sa „poj*bali.“ Ukrajinský predstaviteľ potvrdil pravosť nahrávky pre Washington Post vo štvrtok.

Ukrajinci predpokladali, že ostrov bol následne ruskými silami zbombardovaný a nik neprežil, čo potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. O trinástich obrancoch ostrova sa vyjadril ako o hrdinoch a avizoval, že dostanú vyznamenanie in memoriam: „Na našom ostrove Zmijnyj, ktorý sme bránili až do konca, hrdinsky zomreli všetci pohraniční vojaci. Ale oni sa nevzdali. Všetci sú posmrtne ocenení titulom Hrdina Ukrajiny. Nech navždy žije pamiatka tých, ktorí položili svoje životy za Ukrajinu."

V sobotu však ukrajinskí predstavitelia uviedli, že nie je jasné, koľko príslušníkov pohraničnej stráže bolo na ostrove umiestnených, keď sa ostreľovanie začalo a ukrajinská štátna pohraničná stráž vo svojom príspevku na Facebooku napísala, že môžu byť stále nažive: "Pevne veríme, že všetci obrancovia ostrova Zmijnij môžu byť nažive."

Podľa najnovších informácí sa ich nádej naplnila a ukrajinskí vojaci stále žijú, hoci v zajatí. Ruská armáda už ukázala fotografie väzňov po ich príchode do Sevastopolu na Krymskom polostrove. "Sme veľmi radi, že sme sa dozvedeli, že naši spolubojovníci sú nažive a je s nimi všetko v poriadku," uviedla v pondelok ukrajinská flotila na Facebooku. Incident na Haďom ostrove ukazuje, že informácie z vojnovej zóny sú veľmi neisté a samotné vlády často nevedia, čo sa deje v jednotlivých zápasoch.

Šokujúce zábery: Rusi zasiahli budovu krajského súdu v Charkove! Ostali po nej trosky a ranení (Zdroj: Facebook/Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (SES, DSNS))

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaHadí ostrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu