Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sedem členských štátov EÚ vyzýva svojich občanov, aby nešli bojovať na Ukrajinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

BRUSEL - Sedem členských štátov Európskej únie vyzvalo v pondelok svojich občanov, aby sa nepridávali k bojom na Ukrajine, ktorá sa bráni voči invázii zo strany ruských síl. Túto výzvu adresovali svojim obyvateľov ministri spravodlivosti Francúzska, Nemecka, Holandska, Španielska, Talianska, Luxemburska a Belgicka.

Ministri spomenutých krajín "jednomyseľne odrádzajú Európanov od pridávania sa" do radov dobrovoľných bojovníkov smerujúcich na vojny na Ukrajine, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom po mimoriadnom rokovaní šéfov rezortov spravodlivosti a vnútra krajín EÚ, ktorého témou bola situácia na Ukrajine.

Ukrajinské mesto Mariupoľ je po ruskom obliehaní v mimoriadne kritickom stave, svedčia o tom štvrtkové zábery (Zdroj: Profimedia.sk)

"Samozrejme, ľudí odrádzame od vycestovania do vojnovej zóny," povedal francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin po rokovaniach so svojimi rezortnými partnermi. "Podľa mojich informácií bolo zaznamenaných len veľmi málo odchodov z Francúzska (do bojov na Ukrajine), ktoré by sa dali potvrdiť... takmer žiadne," dodal.

Na výzvu bojovať zareagovalo asi 20-tisíc ľudí

AFP pripomína, že po tom, čo Rusko 24. februára zaútočilo na Ukrajinu, prezident Volodymyr Zelenskyj otvorene vyzýval cudzincov, aby prišli do jeho krajiny a zapojili sa do "medzinárodnej légie" územnej obrany bojujúcej po boku Ukrajincov. Kyjev 6. marca oznámil, že na túto výzvu zareagovalo približne 20.000 ľudí.

Viac o téme: VojnaVýzvaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu