Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko možno nebude schopné splácať dlhy: Svetová finančná kríza však nehrozí, tvrdí expertka

Kristalina Georgievová (v strede)
Kristalina Georgievová (v strede) (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

WASHINGTON - Je možné, že Rusko nebude schopné v dôsledku sankcií za vojnu na Ukrajine splácať svoje dlhy, svetovú finančnú krízu by to však vyvolať nemalo. Uviedla to šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

Ako uviedla v nedeľu (13. 3.) v programe americkej televízie CBS "Face the Nation," sankcie uvalené Spojenými štátmi a ďalšími demokraciami už ruská ekonomika tvrdo pociťuje a v tomto roku sa v Rusku očakáva hlboká recesia. Navyše, sankcie obmedzujú schopnosti Moskvy, čo sa týka obsluhy dlhu. To znamená, že default Ruskej federácie už nie je "nepravdepodobný," dodala Georgievová. 

Zhrnutie 17. dňa ruskej vojny na Ukrajine: Unesený starosta Melitopolu, ostreľovanie a ďalší mŕtvi civilisti! (Zdroj: Profimedia)

Šéfka MMF však nepredpokladá, že by prípadný default vyvolal novú finančnú krízu. Na otázku, či default môže odštartovať svetovú finančnú krízu, odpovedala "v tejto chvíli nie". Ako dodala, celková expozícia bánk voči ruskému trhu dosahuje približne 120 miliárd USD (90,99 miliardy eur). To síce nie je zanedbateľná suma, "systémovo dôležitá však nie je," uviedla šéfka MMF.

Viac o téme: KrízaVojnaRuskoUkrajinaKristalina Georgievová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu