Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zelenskyj opäť vyzval na bezletovú zónu nad Ukrajinou, inak Rusko zaútočí aj na členské štáty NATO

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok Severoatlantickú alianciu (NATO), aby zaviedla nad jeho krajinou bezletovú zónu. V opačnom prípade podľa neho hrozí, že Rusko zaútočí aj na členské štáty NATO. Informuje o tom agentúra AFP.

"Ak neuzavriete našu oblohu, je len otázkou času, kým ruské rakety dopadnú na vaše územie, na územie NATO," vyhlásil Zelenskyj vo videu zverejnenom krátko po polnoci z nedele na pondelok.

Ukrajinský líder sa vyjadril po tom, ako ruské sily v nedeľu vykonali vzdušný útok na výcvikové stredisko Javoriv na západe Ukrajiny, neďaleko hraníc s Poľskom, ktoré je členom NATO. Pri útoku zahynulo 35 ľudí a viac ako 130 utrpelo zranenia.

Zhrnutie 17. dňa ruskej vojny na Ukrajine: Unesený starosta Melitopolu, ostreľovanie a ďalší mŕtvi civilisti! (Zdroj: Profimedia)

Najhoršia skúška v dejinách Ukrajiny

Zelenskyj v najnovšom videoposolstve hovoril aj o tomto útoku: "Nedialo sa tam nič, čo by mohlo ohroziť územie Ruskej federácie," citovala ho stanica Sky News. "Minulý rok som lídrov NATO jasne varoval, že ak nebudú prísne preventívne sankcie voči Rusku, tak začne vojnu," povedal Zelenskyj.

Oslovil tiež Ukrajincov, ktorým povedal, že "prechádzame najhoršou skúškou v našich dejinách, v našich životoch". Podľa Zelenského Ukrajina cíti podporu iných krajín, medzi ktorými konkrétne menoval Bulharsko, Slovensko, Českú republiku, Rumunsko, Poľsko a Britániu, uvádza Sky News.

Viac o téme: VojnaRuskoNATOUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu