Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Posilnenie bezpečnosti na východnom krídle NATO: Francúzsko vyšle do Rumunska stovky vojakov

Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová
Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

PARÍŽ - Francúzsko plánuje vyslať do Rumunska niekoľko stoviek vojakov, a to v rámci prípadného posilnenia bezpečnosti na východnom krídle NATO. V sobotu to vyhlásila ministerka obrany Florence Parlyová. Francúzsko sa obáva, že Rusko podnikne útok na Ukrajinu, pripomína tlačová agentúra AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nedávno vyhlásil, že Francúzsko je "pripravené pokračovať a v rámci NATO ísť na nové misie... predovšetkým v Rumunsku".

Rumunsko je zóna vysokého napätia

Parlyová pre rozhlasovú stanicu France Inter povedala, že vo štvrtok 27. januára navštívila Rumunsko, kde o tejto záležitosti diskutovala. Uviedla, že Rumunsko je "zóna vysokého napätia", preto ho treba "zaistiť" a upokojiť. "Čoskoro budeme mať s členmi NATO stretnutie," povedala a doplnila, že Paríž plánuje poslať do Rumunska "niekoľko stoviek mužov" v rámci "obrannej aliancie". Kremeľ vyslal na hranice Ukrajiny vyše 100.000 vojakov a ťažkých zbraní, uvádza Západ, ktorý sa obáva, že Kremeľ vpadne na Ukrajinu.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v sobotu oznámil, že 7.-8. februára navštívi Ukrajinu spolu s nemeckou kolegyňou Annalenou Baerbockovou. "Ubezpečil som Dmytra Kulebu (ukrajinského ministra zahraničných vecí) o našej plnej podpore a solidarite s Ukrajinou," dodal Le Drian. 

Kyjev oznámil, že Le Drian a Baerbocková plánujú cestu do oblasti frontovej línie na východe Ukrajiny, kde vládni vojaci takmer osem rokov bojujú proti separatistom podporovaným Ruskom.

Moskva žiada bezpečnostné záruky

Moskva žiada od Západu bezpečnostné záruky širokej škály, napríklad to, že Ukrajine nikdy neumožní vstúpiť do NATO. Tieto požiadavky boli aj témou intenzívnych vyjednávaní, pričom Západ varoval Moskvu pred ďalekosiahlymi následkami, ak diplomacia zlyhá a Rusko zaútočí.

Pri rokovaniach s Moskvou je potrebné zostať "ostražití a pevní"

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v sobotu vyhlásil, že pri rokovaniach s Moskvou je dôležité zostať "ostražití a pevní". Povedal to v období, keď silnejú obavy z invázie Ruska na Ukrajinu. Kremeľ podľa informácií Západu zhromaždil v blízkosti hraníc Ukrajiny vyše 100.000 ruských vojakov, píše tlačová agentúra AFP.

Kuleba sa v telefonáte s francúzskym kolegom Jeanom-Yvesom Le Drianom poďakoval Parížu za rozhodnutie neevakuovať rodiny svojho diplomatického personálu z Kyjeva, uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Obaja politici "zdôraznili, že je dôležité zostať pri kontaktoch s ruskou stranou ostražití a pevní a tiež ďalej presadzovať politické a diplomatické urovnanie" konfliktu Kyjeva s Moskvou, dodalo ukrajinské ministerstvo. Kuleba a Le Drian zdôraznili, že je nutné "zdržať sa krokov, ktoré by vystupňovali strach" v ukrajinskej spoločnosti a "podkopali finančnú stabilitu" bývalej sovietskej republiky.

Viac o téme: VojaciNATOFrancúzskoRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu