Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Čína zaviedla brutálne opatrenia: Pozitívnych prevážajú do táborov!

Testovanie na koronavírus v Číne
Testovanie na koronavírus v Číne (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

JING-LI - Čína sa drží politiky nulovej tolerancie ku covidu, aj keď experti varujú, že pri nákazlivejšom variante omikron to nebude možné. Vírus sa šíri najviac v meste Si-an. Prísne opatrenia zrejme súvisia aj s tým, že v krajine sa už o niekoľko týždňov bude konať zimná olympiáda.

Začiatkom Nového roka skončila v karanténe aj obytná štvrť Ming-te 8 v meste Jing-li, kde žije takmer 13 miliónov obyvateľov. Zatiaľ nie je jasné, koľko ľudí bolo prevezených do tzv. "karanténnych táborov", no jeden z obyvateľov sa vyjadril, že videl minimálne 30 autobusov, ktoré odvážali ľudí preč. Ďalší tvrdil, že mohlo odísť aj tisíc ľudí. Na autobusy sa muselo čakať údajne aj niekoľko hodín. 

Do karanténnych táborov prevážali seniorov, tehotné ženy aj malé deti. Na jednom zo záberov, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, stojí postarší muž v chladnom počasí a čaká na autobus. 

Zverejnené boli aj zábery z táborov, ktoré postavili z jednoduchých buniek. Ľudia uvádzajú, že vybavenie je nedostatočné a je im zima. "Okrem základných potrieb tu nič iné nie je. Nikto nás neprišiel ani skontrolovať. Aká je to potom karanténa?," uviedol jeden z obyvateľov, ktorého nútene presťahovali do karantény. "V noci sem doviezli viac ako tisíc ľudí, mnohí z nás sú postarší alebo deti. Nijakým spôsobom to tu nezariadili, len nás sem premiestnili," uviedol ďalší pán. 

Odrezané od sveta

Mesto Si-an je v karanténe, pretože 9. decembra sa tu z testov potvrdilo až 1600 pozitívnych prípadov. Ľudia mohli pri miernejších opatreniach chodiť nakupovať aj dvakrát za týždeň, ale minulý týždeň sa sprísnili. Obyvatelia sú závislí od toho, čo im štát poskytne v záchranných balíčkoch.

FOTO Čínske mesto je v totálnom lockdowne, ľudia nemôžu ísť ani do potravín! Jedlo vymieňajú za elektroniku

Von je možné ísť jedine vtedy, keď sa človek ide otestovať. Na sociálnych sieťach sa dokonca objavilo video, ako zdravotníci v ochranných plášťoch zbili na ulici muža, ktorý porušil zákaz vychádzania, lebo si šiel kúpiť jedlo. 

V meste uviazla aj skupina študentov, ktorí tam prišli na prijímacie skúšky. "Dva týždne som jedla len instantné polievky a rezance. Zostalo mi jedlo maximálne na päť dní," uviedla jedna zo študentiek. Úrady následne zásobovanie v meste zlepšili. Zo strany štátu boli tieto opatrenia nevyhnutné, a ako sa ukazuje, viedli aj k poklesu nových prípadov. V Ming-te 8 však nakazených pribudlo. Zrejme za to mohla situácia, kedy sa nakazení zmiešali so zdravými ľuďmi počas čakania v dlhých radoch an testovanie. Okrem karanténnych táborov boli v oblasti zriadené aj tri nemocnice s 30 000 lôžkami.

Viac o téme: ČínaKoronavírusKaranténne tábory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu