Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Čína hlási najviac infikovaných za dva roky

Koronavírus v Číne Zobraziť galériu (2)
Koronavírus v Číne (Zdroj: SITA/Chinatopix Via AP)

PEKING - V Číne za uplynulých 24 hodín zaznamenali 3393 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. Je to viac ako dvojnásobok prípadov za predchádzajúci deň a najvyšší počet od konca prvej vlny epidémie v meste Wu-chan pred dvoma rokmi, uviedla v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na Národnú zdravotnícku komisiu.

S lokálnymi epidémiami koronavírusových variantov omikron a delta bojuje takmer 19 provincií. V dôsledku celoštátneho nárastu prípadov úrady nariadili zatvorenie škôl v Šanghaji a lockdowny v niekoľkých mestách na severovýchodne krajiny.

Čína, kde bol nový druh koronavírusu SARS-CoV-2 prvýkrát zistený koncom roka 2019, zaviedla politiku "nulovej tolerancie covidu", ktorej súčasťou sú v prípade objavenia lokálnych ohnísk nákazy rýchle lockdowny, obmedzenie cestovania a hromadné testovanie. Tento postup je však v prípade vysoko nákazlivého variantu omikron a prudkého nárastu asymptomatických prípadov logisticky náročný, píše AFP.

Šesť kôl hromadného testovania

Čiastočný lockdown bol v nedeľu vyhlásený v meste Ťi-lin. Jeho obyvatelia absolvovali už šesť kôl hromadného testovania, v nedeľu tam hlásili viac ako 500 prípadov nákazy variantom omikron. Susedné priemyselné mesto Čchang-čchun s deviatimi miliónmi obyvateľom je v lockdowne od piatka. Starosta Ťi-linu a šéf zdravotnej komisie v Čchang-čchune boli v sobotu odvolaní, informovali štátne médiá.

Koronavírus v Číne
Zobraziť galériu (2)
Koronavírus v Číne  (Zdroj: SITA/Chinatopix Via AP)

Menšie mestá S'-pching a Tun-chua ležiace v provincii Ťi-lin boli uzatvorené vo štvrtok, respektíve v piatok. Mesto Chun-čchun pri hraničiacich s Ruskom a Severnou Kóreou, bolo uzatvorené 1. marca. Postavené tam boli tri provizórne nemocnice na liečbu pacientov s COVID-19, informovala v sobotu agentúra Sinchua. Opätovný prudký nárast počtu ľudí infikovaných variantom omikron už niekoľko dní zaznamenávajú aj Nemecko a Rakúsko.

Viac o téme: ČínaKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu