Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čína hlási prvé dve úmrtia na KORONAVÍRUS po viac ako roku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

PEKING - Čínske zdravotné úrady v sobotu informovali o prvých dvoch úmrtiach na ochorenie COVID-19 po viac ako jednom roku. Ide o prvý zaznamenaný nárast počtu úmrtí od januára 2021. TASR správu prevzala od agentúry AP.

K obom úmrtiam došlo v provincii Ťi-lin. Celkovo tak v krajine od vypuknutia pandémie zaznamenali 4638 úmrtí na covid. Čína v posledných týždňoch bojuje s nárastom počtu ľudí infikovaných variantom omikron. V sobotu hlásila 2157 nových prípadov, pričom väčšina z nich sa vyskytla práve v  provincii Ťi-lin. V nej už medzičasom zaviedli zákaz cestovania.

Čínske úrady od prvého prepuknutia nákazy vo Wuhane v roku 2019 naďalej pokračujú v zavádzaní stratégie nulovej tolerancie covidu. Stratégia sa zameriava na hromadné testovanie a prísne lockdowny, počas ktorých majú ľudia zakázané opustiť svoje domovy, kým sa všetky nové prípady infekcie nezistia buď v karanténe alebo prostredníctvom trasovania kontaktov.

Čína hlási prvé dve
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

Čínske štátne orgány – aj vzhľadom na februárovú situáciu v Hongkongu, keď pacienti museli čakať na voľnú posteľ na prenosných lôžkach pred nemocnicami – začali medzičasom v krajine budovať nové provizórne nemocnice. V dôsledku nárastu počtu nových prípadov nákazy sa ocitli v lockdowne v rôznych oblastiach krajiny desiatky miliónov ľudí. Pred odberovými miestami vznikajú dlhé rady a v prístavoch zaviedli prísnejšie kontroly, čo môže spôsobiť problémy v obchodnom reťazci.

Viac o téme: úmrtiaČínaKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu