Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Čínske mesto je v totálnom lockdowne, ľudia nemôžu ísť ani do potravín! Jedlo vymieňajú za elektroniku

Totálny lockdown spôsobil nedostatok potravín Zobraziť galériu (3)
Totálny lockdown spôsobil nedostatok potravín (Zdroj: SITA/AP/Chinatopix)

SI-AN - Situácia, v ktorej sa tisnú slzy do očí. Obyvatelia čínskeho mesta Si-an, ktorí sa nachádzajú v karanténe, vymieňajú drahú elektroniku za jedlo a potraviny. Situácia je tak vážna, že tu prevládajú obavy z možného nedostatku potravy.

Trinásť miliónov obyvateľov mesta Si-an je od 22. decembra uväznených vo svojich domovoch, pričom majú absolútny zákaz vychádzania. Platí to aj pre nákup potravín. Situácia sa zatiaľ rieši tak, že miestne úrady poskytujú každej rodine záchranné balíčky. 

Čína zaznamenala svoj najvyšší tohtoročný počet prípadov infekcie KORONAVÍRUSOM

V posledných dňoch sa však miestni viackrát vyjadrovali cez sociálne médiá, že im ešte neprišli žiadne balíčky. Iní sa odhodlali aj k výmennému obchodu. Fotografie a videá uverejnené na čínskej sociálnej sieti Weibo len potvrdzujú tieto vyjadrenia. Ľudia vymieňajú Nintendo Switch za instantné polievky a parené buchty, cigarety za kapustu, čo je za normálnych okolností niečo nemysliteľné. Intímne ženské hygienické potreby majú v tomto chaose cenu ako kôpka zeleniny a prostriedok na umývanie riadu ako pár jabĺk. 

Štát to spochybňuje

Štátne médiá tieto zábery spochybnili a na obranu zverejnili snímky zdravotníkov, ktorí v decembri roznášali záchranné balíčky do jednotlivých domácností. Si-an hlásilo v decembri priemerný denný prírastok pozitívnych prípadov okolo 1500 prípadov. Môže sa to zdať ako malé číslo, ale Peking sa snaží pred blížiacimi sa zimnými olympijskými hrami potlačiť epidémiu covidu-19 čo najviac. 

Ľudia sú plní beznádeje. Niektorí to označili ako prechod k primitívnej spoločnosti, kde sa balenie zemiakov vymieňa za vatové tyčinky do uší. "Ľudia si vymieňajú veci v rámci jednej budovy, pretože nemajú čo jesť," znelo jedno z vyjadrení. Niektorí to však nevidia až tak negatívne. Oceňujú pomoc od svojich susedov, ktorí im dokážu poskytnúť potraviny. 

FOTO Čínske mesto je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Chinatopix)

Si-an je momentálne v epicentre pandémie v Číne. Krajina sa snaží o to, aby športovú udalosť roka nič nenarušilo. Príkladom tohto prístupu je uzavretie mesta Yuzhou v provincii Henan, kde musia všetci obyvatelia od pondelňajšieho večera ostať doma. Situácia pritom nie je vôbec taká vážna. Testy odhalili len tri pozitívne prípady a všetky sú asymptomatické. 

FOTO Čínske mesto je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Tao Ming/Xinhua)

Mesto už oznámilo, že zastavuje autobusovú dopravu, zatvára nákupné centrá aj turistické atrakcie. Nejazdia dokonca ani taxíky. Na Si-an sa pozerá trochu inak, pretože dvaja vysokí predstavitelia komunistickej strany boli v tomto meste odvolaní po tom, ako nezvládli situáciu v období vypuknutia prvej vlny. 

Viac o téme: KaranténaČínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu