Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS V Česku pribudlo takmer 15-tisíc nových prípadov: Stovky ľudí v nemocniciach majú ťažký priebeh

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - V Česku odhalili testy za pondelok 14.480 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je dosiaľ najvyšší prírastok za ktorýkoľvek pondelok od začiatku pandémie. V nemocniciach je momentálne 5434 ľudí s covidom a 764 z nich je vo vážnom stave. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na nové údaje ministerstva zdravotníctva.

V priebehu pondelka pľúcnej chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v ČR ďalších 51 nakazených.

Počet hospitalizácií za jeden týždeň narástol o 732, viaceré nemocnice boli nútené obmedziť plánované operácie a zvýšiť kapacitu lôžok pre covidových pacientov.

Sedemdňová incidencia, teda počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na 100.000 obyvateľov za uplynulý týždeň, prekročila svoj včerajší rekord a zvýšila sa z 1002 na 1029.

Núdzový stav nebude

Česká vláda pre zhoršujúcu sa epidemickú situáciu rokovala v priebehu pondelka o možnom vyhlásení núdzového stavu, čo však nakoniec neurobila. Predmetom rokovania bolo aj možné zavedenie povinného očkovania. Kabinet by mal ešte do konca tohto týždňa rozhodnúť, na koho by sa táto povinnosť vzťahovala. Vakcináciu by mali povinne podstúpiť napríklad zdravotníci, zamestnanci sociálnych služieb, policajti, hasiči a vojaci, približuje iDNES.

Nové opatrenia

Od pondelka začali v ČR platiť prísnejšie epidemiologické obmedzenia. Na celom území krajiny platí povinné testovanie neočkovaných zamestnancov a plošné každotýždenné testovanie žiakov a študentov základných a stredných škôl. Vláda odporučila prácu z domu pre zamestnancov štátnych úradov.

Celkovo už v Česku potvrdili nákazu u viac než dvoch miliónoch ľudí, 32.304 z nich zomrelo, vyplýva z údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Zlínsky kraj obmedzí spoločenský život na 14 dní

Zlínsky kraj sa pre pandemickú situáciu chystá obmedziť na najmenej dva týždne spoločenský život. Zrušené by tam od budúceho týždňa mali byť hromadné akcie nad 100 ľudí, informovali v utorok Novinky.cz.

Avizované opatrenia majú podľa hajtmana Radima Holiša (ANO) pomôcť nemocniciam, ktoré sú už na pokraji svojich kapacít. Presnejšie informácie o ďalších opatreniach neposkytol. Povedal iba, že školy, firmy a služby by mali naďalej fungovať. Športové podujatia by mali prebiehať bez divákov. Rozhodnúť o opatreniach sa má však definitívne v piatok s tým, že by následne mali začať platiť od pondelka.

Viac o téme: ČeskoPandémiaNové prípadyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu