Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Český minister zdravotníctva vláde navrhne, aby vyhlásila núdzový stav

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch Zobraziť galériu (3)
Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

PRAHA - Minister zdravotníctva Českej republiky Adam Vojtěch navrhne v pondelok vláde, aby v súvislosti s pandémiou nového druhu koronavírusu vyhlásila núdzový stav. Dôvodom je podľa Vojtěcha najmä aktuálna situácia v nemocniciach.

"Je to kvôli nemocniciam," povedal pre internetový denník iDNES.cz hovorca rezortu zdravotníctva Daniel Köppl. V súčasnosti je v Česku s ochorením COVID-19 hospitalizovanách 4885 ľudí, pričom 715 z nich je v ťažkom stave.

Niektoré nemocnice sú preťažené do takej miery, že museli pristúpiť k obmedzeniu plánovanej starostlivosti a žiadajú o pomoc armádu. Od piatka vojaci vypomáhajú v 24 nemocničných a sociálnych zariadeniach v ČR a od pondelka budú pomoc poskytovať v 15 ďalších. Ešte v piatok po zasadnutí vlády minister Vojtěch uviedol, že vyhlásenie núdzového stavu nie je nutné. Potrebný by bol vtedy, ak by vláda chcela napríklad obmedziť pohyb ľudí, povedal minulý týždeň s tým, že to vyplýva i z konzultácií jeho rezortu s právnikmi.

KORONAVÍRUS Český minister zdravotníctva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Waltraud Grubitzsch/dpa via AP)

Vyhlásenie núdzového stavu by podľa hlavnej hygieničky ČR Pavly Svrčinovej umožnilo okrem iného aj výpomoc medikov v nemocniciach, ktoré čelia náporu pacientov s covidom.

Núdzový stav vyhlásilo Česko pre koronavírus najprv vlani 12. marca a neskôr aj 5. októbra minulého roku. Bol viackrát predlžovaný a skončil sa 11. apríla tohto roku. Celkovo trval 254 dní. Aktuálne sa opatrenia proti šíreniu nákazy vydávajú podľa pandemického zákona, jeho účinnosť však vyprší na konci februára 2022.

Česko zažíva zvýšený záujem o očkovanie

V Česku zaznamenali počas uplynulého víkendu zvýšený záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19, a to ako v hlavnom meste Praha, tak aj v regiónoch. V sobotu bolo v tejto krajine celkovo podaných 15.955 vakcín a v nedeľu 10.692. Informoval o tom v pondelok spravodajský server Novinky.cz. Ide o nárast oproti predošlej sobote, keď bolo v ČR podaných 13.006 vakcín, i predošlej nedeli, keď sa dalo zaočkovať 8827 ľudí.

Dlhé rady tých, ktorí sa v hlavnom meste chceli zaočkovať bez registrácie, sa cez víkend tvorili v očkovacom centre na pražskej hlavnej železničnej stanici aj v nákupnom stredisku Westfield Chodov. Prevažovali medzi nimi osoby v strednom a mladšom veku, pričom na stanicu prišlo aj dosť cudzincov, uvádzajú Novinky.cz.

KORONAVÍRUS Český minister zdravotníctva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

V očkovacom centre na pražskej hlavnej stanici, ktoré prevádzkuje Fakultná nemocnica Bulovka, aplikujú zdravotníci záujemcom jednodávkovú vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson. Hovorkyňa zmienenej nemocnice uviedla, že v sobotu tam zaočkovali 464 osôb a v piatok 449. Upozornila, že priebeh vakcinácie spomaľujú ľudia, ktorí prídu bez platných dokumentov. Česi na zaočkovanie potrebujú občiansky preukaz a kartu poistenca, cudzinci pas.

V nákupnom centre Westfield Chodov podávajú záujemcom dvojdávkovú vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech zdravotníci z českého Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM). V sobotu zaočkovali 1108 ľudí. V piatok na tomto mieste podali vakcínu 1367 ľuďom, čo Novinky.cz označili za "očkovací rekord". Portál Novinky.cz ďalej v súvislosti so zvýšeným záujmom o očkovanie registrovaným v krajine zmieňuje tiež mestá Olomouc, Ostrava, Havířov, Brno či České Budejovice.

Viac o téme: ČeskoNemocniceNúdzový stavKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu