Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Vakcína Pfizer poskytuje silnú ochranu pre TIETO osoby

Vakcína Pfizer/BioNTech
Vakcína Pfizer/BioNTech (Zdroj: TASR/Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP, File)

NEW YORK - Konzorcium Pfizer/BioNTech v pondelok uviedlo, že jeho vakcína proti koronavírusu poskytuje silnú a dlhotrvajúcu ochranu u dospievajúcich ľudí vo veku 12 až 15 rokov. Podľa konzorcia to vyplýva z aktualizovaných údajov, ktoré zozbierali v poslednej fáze klinických testov, píše agentúra Reuters.

Dvojdávková vakcína určená pre spomínanú vekovú kategóriu preukázala v poslednej štúdii klinických testov 100-percentnú účinnosť v čase od siedmich dní do štyroch mesiacov po podaní druhej dávky vakcíny.

Konzorcium teraz plánuje tieto dáta použiť na podporu svojej žiadosti o úplne schválenie svojej vakcíny pre dospievajúcich ľudí vo veku 12 až 15 rokov v Spojených štátoch a iných krajinách sveta. Pre túto vekovú kategóriu pritom plánuje požiadať o schválenie dávky s hmotnosťou 30 mikrogramov.  

Vakcína je bezpečná 

Klinické testy okrem toho preukázali bezpečnosť vakcíny pre ľudí vo veku 12 a viac rokov, ktorá je porovnateľná s použitím tejto očkovacej látky u iných vekových kategórií. Klinické testy nezistili u jedincov žiadne vážne bezpečnostné obavy ani šesť mesiacov po podaní druhej dávky vakcíny, píše agentúra DPA.

Americký Úrad pre kontrolu liečiv (FDA) schválil protikoronavírusovú očkovaciu látku od konzorcia Pfizer/BioNTech pre dospievajúcich jedincov od 12 do 15 rokov zatiaľ len na núdzové použitie, a to v máji. V auguste tohto roku už však FDA povolil úplne použitie tejto vakcíny pre ľudí vo veku 16 a viac rokov.

Viac o téme: VakcínaTínedžeri Ochrana KoronavírusPfizer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu