Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS EMA začala posudzovať posilňujúcu dávku vakcíny Janssen

Očkovacia látka Janssen
Očkovacia látka Janssen (Zdroj: SITA/AP Photo/File)

AMSTERDAM - Európska agentúra pre lieky (EMA) v pondelok oznámila, že začala vyhodnocovať žiadosť o použitie posilňovacej dávky vakcíny proti COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J). Očkovacia látka Janssen by mohla byť podaná najmenej dva mesiace po prvej dávke ľuďom vo veku 18 rokov a starším. Informovala o tom agentúra AFP.

"Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) vykoná zrýchlené hodnotenie údajov predložených spoločnosťou (J&J), ktorá vakcínu uviedla na trh. Tieto údaje zahŕňajú výsledky od viac ako 14.000 dospelých, ktorí dostali druhú dávku vakcíny Janssen alebo placebo dva mesiace po prvej dávke," uviedla EMA na svojej internetovej stránke. CHMP po preskúmaní všetkých dát buď odporučí alebo neodporučí podávanie druhej posilňujúcej dávky. Výsledok tohto hodnotenia sa očakáva do niekoľkých týždňov, uviedla EMA.

Základné očkovanie vakcínou Janssen pozostáva z jednej dávky 

Vakcína Janssen je v súčasnosti povolená na použitie u ľudí vo veku 18 rokov a starších, pričom základné očkovanie pozostáva z jednej dávky, napísala EMA. Očkovaciu látku tvorí modifikovaný adenovírus, ktorý obsahuje gén na tvorbu spike proteínu SARS-CoV-2. Samotný adenovírus sa nemôže množiť ani spôsobiť ochorenie COVID-19.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusJanssenPosilňujúca dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu