Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Vynikajúca správa: Kombinácia týchto dvoch vakcín je extrémne účinná!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

MADRID - Podľa údajov zo španielskej štúdie je očkovanie vakcínou AstraZeneca nasledované vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNTech bezpečné a vysoko účinné. Hladina protilátok je preto v druhej dávke vakcíny Pfizer/BioNTech 30- až 40-krát vyššia ako v kontrolnej skupine, ktorej bola podaná iba jedna dávka AstraZenecy. Účinnosť sa navyše zjavne zvyšuje kombináciou týchto dvoch vakcín.

Slovensko pozastavilo očkovanie vakcínou od AstraZenecy pre prvoočkovaných (Zdroj: MZ SR, Topky)

Podľa predbežných výsledkov štúdie Combivacs, ktorú v utorok zverejnil španielsky zdravotnícky inštitút Carlos III, sa hladina neutralizujúcich protilátok po dávke Pfizeru zvýšila viac ako sedemkrát, čo je výrazne viac ako zdvojnásobenie pozorované po druhej dávke AstraZenecy.

KORONAVÍRUS Matovičovi to odborníci zrátali: Neprekrúcajte čísla, je smutné vás vidieť takto rozčúleného!

Kombinácia bola odporúčaná kvôli riziku trombózy

Kvôli zvýšenému riziku trombózy po očkovaní AstraZenecou sa v mnohých krajinách odporúča pre určité skupiny ľudí druhé očkovanie vakcínou mRNA, ako je od nemeckej spoločnosti BioNTech a jej amerického partnera Pfizer alebo americkej spoločnosti Moderna. Výskum účinkov kombinácií vakcín trvá už nejaký čas, dôvodom bol oveľa väčší nedostatok vakcín na začiatku roka.

Už vo februári sa rakúsky virológ Florian Krammer vyslovil za očkovanie mRNA vakcínou za prípravkom od spoločnosti AstraZeneca a testovanie účinku. "Z imunologického hľadiska to pravdepodobne nie je problém," uviedol výskumník. Po prvýkrát sú teraz k dispozícii konkrétne údaje o účinnosti takejto zmesi.

KORONAVÍRUS Vynikajúca správa: Kombinácia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Charlie Riedel, Liselotte Sabroe, Boris Roessler)

Oxfordská štúdia: Častejšie správy o vedľajších účinkoch

Minulý týždeň zverejnila Oxfordská univerzita prvé výsledky štúdie, podľa ktorých ľudia, ktorí dostali dve rôzne vakcíny proti covidu-19, s väčšou pravdepodobnosťou hlásili mierne alebo stredne závažné vedľajšie účinky ako sú bolesti hlavy alebo triaška, ako keby dostali dve dávky toho istého preparátu.

Chcete vedieť, či ste po očkovaní chránení proti KORONAVÍRUSU? Toto určite nerobte

Vedúci štúdie: Žiadne vážne príznaky

Zo španielskej štúdie iba 1,7 percenta účastníkov hlásilo zreteľnejšie vedľajšie účinky, ktoré sa obmedzili na bolesť hlavy, svalov a všeobecnú nevoľnosť. „Toto nie sú príznaky, ktoré možno považovať za závažné,“ uviedla Magdalena Campinsová, jedna z vedúcich štúdie. Štúdie sa zúčastnilo 679 dobrovoľníkov vo veku 18 až 59 rokov, ktorí dostali AstraZenecu ako prvé očkovanie. Takmer 450 z nich dostalo Pfizer ako druhú dávku.

Štúdia potvrdila účinnosť vakcín Pfizer a AstraZeneca proti indickému variantu

Vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a spoločnosti AstraZeneca sú po podaní oboch dávok účinné aj proti variantu koronavírusu, ktorý prvýkrát zaznamenali v Indii. Vyplýva to z výsledkov štúdie anglického úradu pre verejné zdravie Public Health England (PHE), informovala v nedeľu na svojej webovej stránke stanica BBC.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader, File)

Vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech mala dva týždne po podaní druhej dávky 88-percentnú účinnosť proti tzv. indickému variantu, píše BBC. Proti tzv. britskému variantu mala účinnosť 93 percent.

Účinnosť AstraZenecy proti indickému variantu bola po druhej dávke 60 percent - v porovnaní so 66-percentnou efektivitou voči britskej mutácii.

Rozdiel v účinnosti týchto dvoch vakcín sa podľa PHE dá vysvetliť tým, že vakcínou Pfizer sa v Spojenom kráľovstve začalo očkovať skôr. Údaje takisto ukázali, že na dosiahnutie maximálnej účinnosti vakcíny od AstraZenecy je potrebný dlhší čas.

KORONAVÍRUS Vynikajúca správa: Kombinácia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Po prvej dávke mali obe očkovacie látky proti tzv. indickému variantu len 33-percentnú účinnosť, pričom proti britskému variantu bola táto účinnosť v takomto prípade 50 percentná, píše BBC.

Štúdia sa uskutočnila v období od 5. apríla do 16. mája a vedci v rámci nej sekvenovali genóm u približne 12.675 prípadov ochorenia COVID-19, z ktorých 1054 predstavoval indický variant B.1.617.2.

Viac o téme: KombináciaVakcínyVedľajšie účinkyPfizer/BioNTechAstrazeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu