Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Chcete vedieť, či ste po očkovaní chránení proti KORONAVÍRUSU? Toto určite nerobte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

AUSTIN - Ľudí, ktorí sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, často zaujíma, ako je to s protilátkami v ich tele. Odborníci však test na protilátky neodporúčajú, pretože jeho výsledky nemusia byť vôbec dôveryhodné a presné. Vývoj týchto testov je totiž len v počiatočnom štádiu a ich spoľahlivosť musí prejsť dlhodobým skúmaním.

Ak ste už absolvovali očkovanie proti covidu a zaujíma vás, či ste dostatočne odolní voči novému koronavírusu, zabudnite na testovanie na protilátky. Viacerí odborníci sa totiž zhodujú v tom, že takýto test nedokáže presne určiť, do akej miery ste imúnni a či bola vakcína vo vašom prípade dostatočne účinná. Centrum pre kontrolu  a prevenciu chorôb (CDC) uvádza, že väčšina dostupných testov síce detekuje hladinu protilátok, ale iba tých, ktoré ľudia získali prekonaním infekcie. Vakcíny Moderna, Pfizer a Johnson & Johnson totiž produkujú iný druh protilátok a súčasné testy nie sú schopné ich zaznamenať a vyhodnotiť. "Väčšina laboratórií a poskytovateľov zvyčajne testuje protilátky proti nukleokapsidom získaným prirodzenou nákazou," vysvetľuje špecialista na infekčné choroby, lekár Luis Ostrosky z Univerzity v Texase. 

Chcete vedieť, či ste
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa jeho kolegu a infektológa z Univerzity v Cincinnati Carla Fichtenbauma sú jedinými spoľahlivými postvakcinačnými testami na protilátky v súčasnosti iba testy na mumps a osýpky. Dôvodom je fakt, že ich vývoj trval desaťročia a na testovanie voči SARS Cov-2 mali vedci iba rok a pol, čo je veľmi krátky čas na vývoj spoľahlivého testu. V tomto smere by mohli byť spoľahlivejšie testy na spike proteíny, ktoré zistia hladinu protilátok po vakcinácii. Fichtenbaum však poznamenal, že experti stále presne nevedia, aká je súvislosť medzi úrovňou týchto protilátok a skutočnou imunitou voči koronavírusu. 

Chcete vedieť, či ste
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Záruku spoľahlivosti zatiaľ nezaručuje ani autorizovaný výrobca spike proteínových testov Quest Diagnostics. Spoločnosť uvádza, že jej testy sú schopné detektovať protilátky z predchádzajúcej infekcie, v prípade postvakcinačných výsledkov však prenosť nezaručujú. "Pozitívne výsledky sa môžu vyskytnúť aj po očkovaní vakcínou proti COVID-19, ale klinický význam zatiaľ nie je známy a stále nie je jasné, aký kvalitný je tento test na detekciu protilátok u očkovaných osôb," upozorňuje Quest Diagnostics. "Ak vám urobia po očkovaní testy na protilátky a vo výsledkoch budete mať uvedené, že hladina vašich protilátok je nízka, tak to neznamená, že vakcína bola neúčinná," dodal Ostrosky. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaProtilátkyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu