Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Babiš prekvapil informáciami: Výbuch vo Vrběticiach nebol terorizmus, ruskí agenti spackali akciu!

Andrej Babiš na tlačovke po rokovaní vlády. Zobraziť galériu (4)
Andrej Babiš na tlačovke po rokovaní vlády. (Zdroj: FB/ČT24)

PRAHA - Český premiér Andrej Babiš v pondelok povedal, že výbuchy vo Vrběticiach nemožno považovať za akt štátneho terorizmu. Podľa jeho slov išlo o útok na tovar bulharského obchodníka, a nie o akciu namierenú voči Českej republike. Babiš sa takto vyjadril na tlačovej konferencií po rokovaní vlády. Dodal, že Agenti GRU vyvíjali neprijateľnú činnosť a akciu navyše "spackali".

Česká ambasáda v Moskve je paralyzovaná: VIDEO Obrovská rana! Silnejšia reakcia Ruska, než sa čakalo

"Chcem zopakovať, že to nebol akt štátneho terorizmu, ale útok na tovar, ktorý patril bulharskému zbrojárovi," povedal k tomu Babiš. To podľa slov Babiša znamená, že Rusko neútočilo na Českú republiku. "Agenti útočili na tovar bulharského obchodníka, teda na jeho muníciu. Obchodník ju zrejme predával krajinám (bojujúcim) proti Rusku," uviedol podľa servera novinky.cz český premiér.

Zároveň dodal, že nie je prijateľné, aby agenti robili takéto operácie na území zvrchovaného štátu. "Je neprijateľné, že agenti vykonali operáciu, ktorú spackali. Je mi ľúto, že zomreli naši dvaja spoluobčania," dodal. Babiš zároveň informoval, že správu českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) o Vrběticiach zatiaľ nie je možné odtajniť. "Celá správa bohužiaľ nemôže byť zverejnená," povedal. Český premiér ešte cez víkend avizoval, že bude žiadať, aby vláda na svojom pondelkovom rokovaní rozhodla o odtajnení tohto dokumentu.

VIDEO Minister Korčok priznáva, že vie o situácii medzi Českom a Ruskom viac, než môže prezradiť

Korčok priznáva, že vie o situácii medzi Českom a Ruskom viac, no nemôže viac prezradiť (Zdroj: Topky/Maarty)

Najvyšší štátny zástupca ČR Pavel Zeman v pondelok tiež uviedol, že podľa vyšetrovacej verzie sa cieľom útoku vo Vrběticiach mal stať vojenský materiál smerujúci do Bulharska a k výbuchu nemalo dôjsť na území Česka. Informoval o tom český Deník N. Prvý muničný sklad vo Vrběticiach explodoval 16. októbra 2014 a druhý 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Náklady na sanáciu objektu dosiahli stovky miliónov korún. Česká polícia výbuchy vyšetruje ako trestný čin všeobecného ohrozenia.

Požiar muničného areálu v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/ Mesto Valašské Klobouky)

Česko v súvislosti s výbuchmi vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Diplomati v pondelok opustili ČR. Česká polícia zároveň v súvislosti s výbuchmi vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov, ktorí používajú niekoľko identít. Ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Sú nimi Anatolij Čepiga (známy aj pod menom Ruslan Boširov) a Alexandr Miškin (známy aj ako Alexandr Petrov).

Babiš prekvapil informáciami: Výbuch
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Policie ČR)

Viac o téme: ČeskoRuskoAndrej BabišVrbětice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu