Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS v Česku: Od 12. apríla sa otvoria obchody s detským tovarom či papiernictvá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Česku sa od 12. apríla otvoria obchody s detským oblečením a obuvou, papiernictvá, čistiarne, práčovne, zámočníctva či farmárske trhy. Na Twitteri o tom v utorok informoval vicepremiér a minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček, píše spravodajský portál iDNES.cz.

Zoologické a botanické záhrady budú môcť od tohto dátumu taktiež obnoviť prevádzku vo vonkajších priestoroch. Kapacitu návštevníkov však budú musieť obmedziť na 20 percent. Podľa Havlíčka sa otvoria aj opravovne zariadení pre domácnosti i predaj náhradných dielov do automobilov.  

Vláda tiež rozhoduje o návrate niektorých detí do škôl. Podľa návrhu ministrov školstva Roberta Plagu a zdravotníctva Jana Blatného by sa od pondelka 12. apríla mali do škôl vrátiť žiaci prvého stupňa, ale na rotačnom princípe. To znamená, že by sa školáci po týždňoch striedali. K tomuto plánu má však výhrady premiér Andrej Babiš, pripomína iDNES.

V krajine je podľa údajov z utorka rána hospitalizovaných 5709 pacientov, pričom 1291 z nich je v ťažkom stave na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Pozitívne bolo od začiatku pandémie testovaných 1.555.245 ľudí a koronavírusu podľahlo 27.169 osôb. V ČR bolo celkovo podaných vyše 1,8 milióna dávok vakcín proti novému koronavírusu. Obe dávky dostalo 583.388 ľudí.

Od pondelka sa do škôl vrátia žiaci prvého stupňa

Česká vláda v utorok rozhodla, že od 12. apríla sa do škôl vrátia žiaci prvého stupňa základných škôl aj deti v predškolskom veku. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz. Podľa návrhu ministrov školstva Roberta Plagu a zdravotníctva Jana Blatného bude návrat žiakov prvého stupňa prebiehať podľa rotačného princípu. To znamená, že by sa školáci po týždňoch striedali. Zatiaľ čo jedna trieda bude počas týždňa v škole, druhá bude v rovnakom čase doma. Nasledujúci týždeň to bude naopak. K tomuto plánu má však výhrady premiér Andrej Babiš, pripomína iDNES.

Žiaci budú musieť v škole dvakrát týždenne podstúpiť antigénový test na covid. Podľa ministerstva školstva nie je možné, aby si deti robili test doma samé. Pri testovaní detí v škole bude môcť byť prítomný ich zákonný zástupca.

Viac o téme: OtvorenieČeskoObchodyKoronavírusPapiernictváDetský tovar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu