Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Do konca druhého štvrťroka by mohlo byť v Maďarsku zaočkovaných 3,5 milióna ľudí

Maďarský ministerský predseda Viktor Orbán
Maďarský ministerský predseda Viktor Orbán (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool via AP)

BUDAPEŠŤ - Ak do mája bude do Maďarska dovezených vyše troch miliónov vakcín objednaných z Číny, tak do konca druhého štvrťroka by mohli byť zaočkovaní všetci registrovaní. Povedal to v utorok v parlamente predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý zdôraznil, že počet zaregistrovaných na očkovanie stúpa, aktuálne je ich 3,5 milióna.

Podľa spravodajského servera portfolio.hu premiér v rámci hodiny otázok podotkol, že by tak Maďarsko bolo prvou krajinou Európskej únie, ktorá bude takéhoto výkonu schopná. "Bude to možné vďaka očkovacím látkam zaobstaraným z Východu," podčiarkol.

Maďarsko dohodlo v Rusku nákup dvoch miliónov dávok očkovacej látky Sputnik V; očkovať ňou začali 12. februára. Z Číny objednalo päť miliónov dávok očkovacej látky spoločnosti Sinopharm, ktorú začali podávať 24. februára.

V maďarských nemocniciach ošetrujú 9844 pacientov s covidom, stav 1067 z nich si vyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu. Počet zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu dosiahol 1.347.073; kompletnú dávku očkovacej látky dostalo už 399.505 ľudí.

Viac o téme: OčkovanieMaďarskoViktor OrbánKoronavírusParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu