Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Valentín počas KORONAVÍRUSU: FOTO Zaľúbencov delí 6000 km, namiesto lásky riadny chaos

Brandon a Mari Zobraziť galériu (4)
Brandon a Mari (Zdroj: profimedia.sk)

NEW YORK - Cukety, petržlen, cibuľa a koktail v ruke. Všetko je pripravené na pravidelnú nedeľnú večeru, akú si Brandon a Mari pripravujú počas posledného roka. Až na to, že tento zamilovaný pár delí 6000 kilometrov, a tak sa môžu vídať len virtuálne. On z New Yorku a ona z Osla.

KORONAVÍRUS Risk pre nový účes: VIDEO Zákazníci z kaderníctva bežali ako o život

Štyridsaťpäťročný americký kuchár Brandon Ballin a o štyri roky mladšia nórska návrhárka Mari Solbergová sa zoznámili v novembri 2019 na koncerte v New Yorku. Len niekoľko mesiacov predtým, ako pandémia koronavírusu zastavila možnosť cestovať medzi ich domovskými krajinami.

Pôvodne dúfali, že sa tento týždeň budú môcť zísť a osláviť spoločne Valentína, a zároveň vybaviť potrebné náležitosti pred svadbou, ktorú plánujú v apríli v Nórsku. Ale objavenie nových mutácií vírusu SARS-CoV-2, ktoré prinútili mnoho krajín opäť uzavrieť hranice a sprísniť reštrikcie, zmarilo ich plány.

"Chceli sme sa vziať veľmi rýchlo, aby sme mohli byť spolu. Nielen kvôli pandémii a obmedzenému cestovaniu, ale aj preto, že žijeme každý v inej krajine, a ak by sme sa vzali, bolo by jednoduchšie byť spolu," povedala Solbergová, ktorá teraz dúfa a drží palce, aby sa ich svadba mohla konať aspoň v júni. "Čokoľvek plánovať teraz nie je možné, nevieme, kedy sa hranice otvoria, nevieme, čo sa smie, a nevieme, ako dlho to bude trvať. Všetko je to veľmi náročné," povzdychla si.

Valentín počas KORONAVÍRUSU: FOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Spoločné varenie

Rovnako ako mnoho ďalších medzinárodných párov aj Mari a Brandona oddelil zákaz cestovania. A preto sa rozhodli aspoň organizovať spoločné nedeľné večere, aby plameň ich lásky nevyhasol, píše AFP. "Mari za mnou mala priletieť 21. marca 2020, ale jej let zrušili kvôli pandémii. A tak povedala: 'Čo keby sme začali spoločne variť?'," spomína Ballin.

Za rok koronavírusových reštrikcií sa páru podarilo stretnúť sa len raz - na jeseň minulého roka. Rad európskych krajín umožnil partnerom z rôznych štátov, aby sa zišli - vrátane Francúzska, Belgicka, Nórska, Dánska či Holandska. Po vyplnení žiadosti potvrdzujúcej ich vzťah smel Ballin navštíviť Solbergovú na dva týždne, z ktorých väčšinu strávil v karanténe. Ale využil túto príležitosť a požiadal ju o ruku.

Lenže 23. januára nórska vláda oznámila úplné uzavretie hraníc a dovolila len "nevyhnutné" návštevy. Do tejto kategórie romantický vzťah nespadá. Aj Spojené štáty nechávajú hranice pre Európanov uzavreté a výnimky sa na nezosobášených milencov nevzťahujú.

Valentín počas KORONAVÍRUSU: FOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podobných párov sú tisíce

Koniec ich boja o možnosť byť spolu zatiaľ nie je na dohľad, a Ballin so Solbergovou tak nachádzajú útechu aspoň na facebookovej stránke pre páry, ktoré rozdelili cestovné obmedzenia. Pod hashtagom #LoveIsNotTourism (láska nie je turistika) sa už zišlo okolo 16-tisíc užívateľov.

Mnoho párov tiež využíva sociálne siete, aby apelovalo na svetových predstaviteľov a prinútilo ich zvážiť ich situáciu. "Sme ochotní urobiť čokoľvek, čo bude potrebné, aby sme boli v bezpečí, ísť do karantény, dodržiavať pravidlá," povedal Ballin.

VIDEO Mladík (15) kvôli KORONAVÍRUSU urážal známeho vedca, mama mu to spočítala

Niektoré páry sa tiež na facebooku delia o tipy a rady, ako koronavírusové obmedzenie obísť - napríklad stretnutím v krajinách, ako je Mexiko alebo Turecko, kam môžu cestovať ako Európania, tak Američania.

Na diaľku budú Mari a Brandon sláviť tiež Valentína, ktorý bude svojím spôsobom zhrnutím všetkých problémov, ktorým čelia. "Je toho strašne veľa, čo nemôžete mať pod kontrolou, a o čom nemôžete rozhodnúť," povedala Solbergová. "A kvôli tomu je niečo, čo by malo byť fantastickým obdobím novej lásky a vzrušujúcich pocitov... nesmierne chaotické," dodala. 

Viac o téme: ValentínKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu