Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rakúsko uvoľnilo lockdown: VIDEO Vo Viedni sa konajú nájazdy na obchody, Nemci varujú!

Rakúsko otvorilo obchody aj kaderníctva. Tvoria sa dlhé rady. Zobraziť galériu (4)
Rakúsko otvorilo obchody aj kaderníctva. Tvoria sa dlhé rady. (Zdroj: Profimedia.sk)

VIEDEŇ - Zatiaľ čo v mnohých štátoch Európy vrátane Slovenska platí stále lockdown, Rakúšania sa rozhodli, že ho uvoľnia. Nemecko však s krokom svojho suseda nie je veľmi spokojné.

Od pondelka sú všetky obchody našich susedov opäť otvorené. Podmienkou je, že zákazníci a zamestnanci, ktorí sú v kontakte so zákazníkom, musia mať masku FFP2. V meste Viedeň sa pred obchodmi tvorili dlhé rady.

Školy majú tiež možnosť opätovného otvorenia, avšak pod prísnou podmienkou negatívneho testu.

Pri návšteve kaderníkov, kozmetických štúdií alebo masérov je potrebné predložiť aj negatívny koronavírusový test, ktorý nesmie byť starší ako 48 hodín. Na druhej strane hotely a reštaurácie zostanú zatvorené minimálne do konca mesiaca.

Rakúsko otvorilo obchody aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia.sk)

Na celoštátnej úrovni stále existuje nočný zákaz vychádzania. Od pondelka sa môžu súkromne stretávať až štyria dospelí z dvoch domácností. Múzeá, knižnice a zoologické záhrady sú tiež opäť otvorené.

Viedenská vláda zároveň vydala cestovné varovanie pre Tirolsko. Dôvodom je tamojší nárast koronavírusových infekcií juhoafrickej mutácie.

Nespokojné Bavorsko

Bavorský predseda vlády Markus Söder (CSU) to kritizoval ako „hodné diskusie o tom, že Rakúsko v tejto neistej situácii umožňuje rozsiahle otváranie“, hoci počet infekcií na 100 000 obyvateľov tam „je výrazne vyšší ako v Bavorsku“. Hrozí ďalší lockdown.

Bavorský minister zdravotníctva Klaus Holetschek (CSU) uviedol, že požiadal federálnu vládu, aby preskúmala klasifikáciu Tirolska ako medzinárodne vysoko rizikovej oblasti - vrátane oblastí takzvaných vírusových variantov.

Rakúsko otvorilo obchody aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia.sk)

Juhoafrická mutácia je nebezpečnejšia

Podľa odborníkov je juhoafrická mutácia oveľa nebezpečnejšia ako britská mutácia. Priebeh ochorenia je závažnejší. Teraz teraz to vyzerá tak, že existuje väčšie riziko infekcie Bavorska z Tirolska. „Táto mutácia by nás vrátila ďaleko späť.“

Rakúsko otvorilo obchody aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia.sk)

Prísnejšie kontroly na hraniciach

Situácia medzi Nemeckom a Rakúskom bude zatiaľ rovnaká: Na nemeckej strane, ale aj za hranicami sa sprísňujú kontroly. "Ak by sa nebezpečenstvo zvýšilo, uzavretie hraníc s Tirolskom by nemalo byť tabu,“ uviedol Söder. Cieľom musí byť prelomenie cezhraničných reťazcov infekcie.

Pre susedov zo severu Nemecka je Rakúsko možné navštíviť iba za veľmi zložitých podmienok. Aj keď je lákavá rýchla nákupná horúčka alebo výlet ku kaderníčke: Takéto návštevy za hranicami - ako aj lyžiarske zájazdy - nie sú povolené: Každý cestujúci musí pri vstupe do Rakúska predložiť negatívny test na prítomnosť koronavírusu a dodržiavať desaťdňový pobyt v karanténe.

Pre alpskú republiku s približne deviatimi miliónmi obyvateľov bolo v pondelok hlásených viac ako 1 000 nových infekcií.

Viac o téme: UvoľnenieOtváranieRakúskoTirolskoBavorskoLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu